- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Svakodnevno jedemo i koristimo stvari u kojima se krije - nafta

CC0 / Slika generisana veštačkom inteligencijom / Sladoled
Sladoled - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2024
Pratite nas
Nafta, sveprisutno fosilno gorivo, igra ključnu ulogu ne samo u pokretanju automobila i grejanju domova, već je i skriveni sastojak u mnogim svakodnevnim predmetima. Petrohemikalije dobijene iz nafte i prirodnog gasa koriste se u izradi više od 6000 proizvoda koje koristimo svakodnevno.
Od hrane do kozmetičkih proizvoda, nafta je prisutna u stvarima koje možda ne biste očekivali.
Nafta se koristi u širokom spektru industrija. Osim očigledne primene u transportu, gde se prerađuje u benzin, dizel i kerozin, nafta je osnova za mnoge proizvode u hemijskoj industriji. Plastika, gume, sintetička vlakna, pa čak i lekovi, proizvedeni su uz pomoć derivata nafte.
U poljoprivredi se koristi za izradu veštačkog đubriva i pesticida, dok je u građevinarstvu nezaobilazna za proizvodnju asfalta i drugih građevinskih materijala. Nafta se takođe koristi za proizvodnju petrohemikalija koje su sastavni deo mnogih svakodnevnih predmeta.
Na primer, plastika koja se koristi u ambalaži hrane, tekstil za odeću, boje, kozmetički proizvodi i farmaceutski proizvodi, sve sadrže komponente dobijene iz nafte. Čak i proizvodi poput sapuna, deterdženata i voska imaju svoje korene u nafti.
Portal Live Science navodi listu nekih predmeta i namirnica koje sadrže naftu:
Čokolada: Čokoladni premazi često sadrže prehrambeni parafinski vosak, koji potiče iz nafte, ugljenika ili ulja iz škriljevca. Kada se doda čokoladi, ovaj vosak stvara sjajan sjaj i pomaže da se čokolada održi čvrstom na višim temperaturama. Takođe sprečava lepljenje čokolade za kalupe, olakšavajući vađenje gotovog proizvoda.
© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaČokolada
Čokolada - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2024
Čokolada
Pasta za zube: Pasta za zube može da sadrži derivate nafte, poput polietilen glikola, koji se koriste za aromu, antibakterijska svojstva i teksturu. Neki proizvođači koriste poloksamer 407, derivat nafte, kako bi pasta za zube bila topiva u vodi, dok se natrij saharin, veštački zaslađivač dobijen iz nafte, koristi za borbu protiv kamenca.
Parfem: Kada nanosite parfem ili kolonjsku vodu, velika je verovatnoća da koristite ulja dobijena iz nafte umesto prirodnih eteričnih ulja. Na primjer, Iso E Super daje drvenastu aromu, hedione pruža miris jasmina, a Galaxolid je poznat po svojoj dugotrajnoj osnovnoj noti.
Tablete: Mnoge tablete su obložene plastikom kako bi se lakše gutale i sprečilo lijepljenje. Sintetske komponente takođe štite aktivne sastojke od razgradnje, produžavajući rok trajanja proizvoda. Iako postoje prirodne alternative, sintetika se često koristi za modifikovano otpuštanje, zaštitu okoline i poboljšavanje ukusa.
CC0 / Slika generisana veštačkom inteligencijom / Tablete
Tablete - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2024
Tablete
Sladoled od vanile: Sintetička ulja iz nafte često se koriste u aromama hrane, poput vanile, badema i limuna. Ovi sintetski spojevi omogućuju dosledan profil ukusa u različitim serijama. Benzaldehid (aroma badema) i vanilin (aroma vanile) primeri su ukusa dobijenih iz nafte.
Pena za brijanje: Pena za brijanje sadrži ulje u obliku izopentana, dobijenog iz sirove nafte. Izopentan pomaže da se razgradi sebum na koži i podiže dlačice, olakšavajući brijanje. Takođe, proizvodi za brijanje često koriste polietilen glikol, koji je svestran i stabilan i stvara zaštitnu barijeru na koži smanjujući trenje i iritaciju.
CC0 / Slika generisana veštačkom inteligencijom / I krema za brijanje sadrži ulja dobijena iz nafte
Brijanje - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2024
I krema za brijanje sadrži ulja dobijena iz nafte
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala