- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Sud dozvolio masovnom ubici Brejviku da ponovo tuži državu Norvešku zbog kršenja ljudskih prava

© AP PhotoAndreas Brejvik
Andreas Brejvik - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2024
Pratite nas
Apelacioni sud u Norveškoj dozvolio je Andersu Brejviku, koji je osuđen na 21 godinu zatvora zbog ubistva 77 ljudi u dva odvojena napada 2011. godine, da ponovo tuži državu zbog navodnih kršenja njegovih prava tokom izdržavanja zatvorske kazne, objavio je list „Aftenposten“.
Okužni sud u Oslu u februaru je odbacio Brejvikovu tužbu, a Apelacioni sud je sada vratio tužbu nižem sudu da je ponovo razmotri. Za sada nije poznato kada će se održati novo suđenje.
Brejvik (45) je u januaru tužio norvešku državu zbog navodnog kršenja njegovih ljudskih prava zbog toga što se u zatvoru nalazi u izolaciji i što mu je ograničena prepiska. Njegovi advokati su tvrdili da Norveška krši Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, preneo je Tanjug.
Brejvik je 2011. godine prvo detonirao automobil bombu u blizini premijerove kancelarije u Oslu, kada je poginulo osam ljudi, a zatim se odvezao na ostrvo Utoja i tamo ubio 69 osoba u omladinskom kampu Laburističke partije.
On je 2012. godine proglašen krivim za terorizam i osuđen na maksimalnu kaznu u Norveškoj - 21 godinu zatvora, koja se može produžavati na neodređeno vreme.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala