- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

SAD: Znamo da Zelenski želi da našim oružjem napadne teritoriju Rusije, ali smo protiv toga

© AP Photo / J. David AkeAmeričke zastave ispred zgrade Kongresa na Kapitolu
Američke zastave ispred zgrade Kongresa na Kapitolu - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2024
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države znaju da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski zainteresovan za primenu zapadnog oružja protiv ciljeva na ruskoj teritoriji, ali i dalje ne podržavaju ovakve napade, izjavio je novinarima koordinator za strateške komunikacije u američkom Savetu za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.
On je istakao da po ovom pitanju nema promene stava Vašingtona.
Istovremeno, Stejt department je potvrdio da su Sjedinjene Države, kao i do sada, protiv toga da Ukrajina koristi američko oružje za udare na ruskoj teritoriji, bez obzira na poziv generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga.
Pored toga, zamenik portparola Stejt departmenta Sabrina Sing ocenila je da SAD veruju da Ukrajina ima mogućnost da ostvari uspeh na bojnom polju i bez izvođenja napada u dubinu ruske teritorije.
Prema njenim rečima, Vašington šalje Kijevu mnoštvo različitog oružja, uključujući artiljeriju, sredstva vazdušne odbrane dalekog dometa i PVO sredstva.
„Naš stav je nepromenjen – verujemo da Ukrajinci mogu da postignu uspeh na frontu“, zaključila je portparol.
Prethodno se predsednik Francuske Emanuel Makron založio da se Kijevu da odobrenje da izvodi napade na vojne objekte na teritoriji Rusije odakle ruske snage gađaju ukrajinsku vojsku.
Ranije danas visoki predstavnik EU Žozep Borelj je rekao da su napadi Ukrajine zapadnim oružjem na teritoriju Rusije „legitimni prema međunarodnom pravu“, ako se „izvode proporcionalno“, iako za sada niz članica Evropske unije nije saglasno sa tim.
On je istakao da su „samo jedna-dve zemlje EU spremne da ukinu ta ograničenja, a da ostale trenutno razmišljaju o tome“.
Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je da predstavnici zemalja NATO-a moraju biti svesni sa čime se igraju kada govore o predlozima Zapada da se Kijevu dozvole napadi na teritoriju Rusije.
Ranije je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao da Kijevu treba dozvoliti da izvodi napade na rusku teritoriju zapadnim oružjem, jer je, po njegovom mišljenju, „to samoodbrana, što je posebno važno u kontekstu ofanzive ruske vojske kod Harkova“.
Džozef Bajden i Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2024
SVET
Džefri Saks: Bez dijaloga Putina i Bajdena – ljudski životi u velikoj opasnosti
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala