- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski vojnici oslobodili vojnike Čada koje su zarobili islamski ekstremisti

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/Superyouss/Cropped photo / Glavni grad Čada Ndžamena
Glavni grad Čada Ndžamena - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2024
Pratite nas
Ruski vojnici zajedno sa kolegama iz Čada sproveli su u Centralnoj Africi operaciju oslobađanja vojnika iz Čada, koje su zarobile ilegalne islamske formacije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
U saopštenju se navodi da su nakon uspešne operacije oslobađanja svi zarobljenici najpre prevezeni do privremene baze gde su im ruski zdravstveni radnici pružili neophodnu stručnu pomoć i izveli operacije uklanjanja gelera. Zatim su pod kontrolom i u pratnji ruskih vojnika, oslobođeni vojnici iz Čada evakuisani u otadžbinu.

Ministar odbrane Čada zahvalio je Moskvi i naglasio da je Rusija uvek bila pouzdani partner Afrike, a da su Francuska, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države od Afrikanaca samo izvlačile korist.

Rusko Ministarstvo podseća da je januara 2024. godine u Moskvi održan zvaničan sastanak predsednika Rusije i Čada, kao ministara odbrane u cilju unapređenja međuresorne saradnje dve zemlje.
Ministarstvo je takođe preciziralo da su pre devet meseci prilikom deminiranja aerodroma u okrugu Tibesti u Čadu islamski ekstremisti zarobili 21. vojnika Oružanih snaga Čada. Zarobljeni vojnici držani su u terorističkom kampu u nehumanim uslovima i bili su mučeni.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala