- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Na aerodromu u Kišinjevu priveden lider moldavske opozicione partije

© Sputnik / Dmitrij Osmatesko / Uđi u bazu fotografijaAerodrom u Kišinjevu
Aerodrom u Kišinjevu - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2024
Pratite nas
Lider moldavske opozicione partije „Šansa“ Aleksej Lungu priveden je na kišinjevskom aerodromu, saopštila je poslanica moldavskog parlamenta Irina Lozovan koja se nalazi na aerodromu.
„Lungu je oduzet pasoš i on je priveden posle dolaska iz Moskve sa događaja BRIKS-a. Pokušavamo da saznamo razloge“, rekla je Lozoan.
Pojačane provere putnika koji dolaze iz Rusije na aerodromu u Kišinjevu počele su u aprilu. Vlasti su pritvarale moldavske političare i aktiviste koji su učestvovali na moskovskom kongresu i koji podržavaju ulazak Moldavije u Evroazijski ekonomski savez. Oni su formiralli politički blok „Pobeda“. Neki od privedenih pušteni su tek nekoliko sati nakon dolaska u Kišinjev. Među onima koji su stigli iz Moskve bili su i predsednica Gagauzije Evgenija Gucul i predsednik Narodne skupštine ove autonomije Dmitrij Konstantinov, koje je na aerodromu očekivalo stotine pristalica kako bi sprečile njihovo eventualno privođenje. Vršilac dužnosti šefa tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala Moldavije Viktor Furtune saopštio je da je policija u noći 23. aprila izvršila 150 pretresa pristalica bloka „Pobeda-Viktorija“ u okviru slučaja švercovanja, a od njih je zaplenjeno više od milion dolara.
Posle niza privođenja i provera, moldavske vlasti su najavile uvođenje dodatnih mera bezbednosti na aerodromu. Ranije su moldavske vlasti nekoliko puta uvodile restriktivne mere na aerodromu u Kišinjevu – u oktobru 2023. godine „zbog eskalacije rizika po globalnu bezbednost zbog rata u Izraelu“ i u avgustu 2022. „zbog sve učestalijih lažnih dojava o eksplozivnim napravama u zgradi aerodroma“.
U Moskvi je 21. aprila održan kongres moldavskih političara i društvenih aktivista koji podržavaju ulazak Moldavije u EAES, na kojem je najavljeno stvaranje bloka „Pobeda-Viktorija“. Blo je ujedinio partije „Šor“, „Šansa“, „Viktorija“, „Renesansa“, „Moć alternative i sporazumi Moldavije“. Ilan Šor postao je predsednik Izvršnog odbora novog bloka.
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2024
RUSIJA
Moskva o pretnjama lideru Gagauzije: Maja Sandu koristi vlast za političke obračune
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala