- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bajden pripisao Americi pobedu nad nacističkom Nemačkom, zaboravljajući na SSSR i druge saveznike

© AP Photo / Jonathan ErnstDžozef Bajden
Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2024
Pratite nas
Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da su američki vojnici tokom Drugog svetskog rata „spasili svet i oslobodili Evropu“, ne pominjući ulogu SSSR-a i drugih zemalja u pobedi nad fašizmom. Iz Rusije poručuju da neki američki lideri pate od „istorijskog revizionizma“.
„Predstavnici najveće generacije, za nedelju dana biće 80 godina od tog dana, sleteli su na plaže Normandije, oslobodili kontinent i bukvalno spasili svet“, rekao je Bajden u ponedeljak tokom govora na vojnom groblju u Arlingtonu povodom obeležavanja Nacionalnog dana sećanja.
Tim povodom reagovalo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

„Prema medijskim izveštajima, Bajden je u svom govoru rekao da su američki vojnici tokom Drugog svetskog rata oslobodili Evropu i 'bukvalno spasili svet”. Ulogu SSSR i drugih zemalja u pobedi nad fašizmom američki lider nije pomenuo“, napomenuo je MIP Rusije.

Istovremeno, u saopštenju se navodi da Bajden, za razliku od svog prethodnika Donalda Trampa, nije u stanju da oda počast svim borcima protiv fašizma.
Ministarstvo je podsetilo da su pre samo četiri godine ruski predsednik Vladimir Putin i njegov tadašnji američki kolega Donald Tramp izdali zajedničko saopštenje povodom 75. godišnjice susreta na Elbi.
S tim u vezi, ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov konstatovao je da američke vlasti i dalje „cinično omalovažavaju, pa čak i negiraju odlučujuću ulogu SSSR-a u pobedi nad fašizmom“.
„Ne postoji nijedna država na svetu koja je izdržala više od nas u borbi protiv nacističke Nemačke i njenih satelita. Gotovo cela Evropa se borila protiv Crvene armije na frontovima Drugog svetskog rata“, dodao je Antonov.
prema njegovim rečima, retorika američkih političara je „izvrnuta tako da odgovara potrebama dana“.
„Mi ćemo se boriti protiv toga i nećemo dozvoliti da iskrivljavanje istorije. Nećemo dozvoliti da se zaboravi da je naš narod žrtvovao 27 miliona života“, zaključio je ambasador.
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2023
RUSIJA
Kremlj: Opasna retorika Vašingtona o Drugom svetskom ratu
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala