- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Uskoro nebeski spektakl u Sunčevom sistemu – može li to uticati na naše živote?

© Foto : Pexels/Photo by ZCHSunčev sistem
Sunčev sistem - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2024
Pratite nas
Ljubitelje astronomije za oko sedam dana očekuje prava poslastica na nebu - poravnanje čak šest planeta. Poravnanje ili konjunkcija svemirskih tela opisuje njihovu prividnu blizinu kada izgleda da su, ako se posmatraju sa Zemlje, blizu jedna drugoj.
Naime, 3. i 4. juna na nebu će se u pravj liniji pojaviti Merkur, Mars, Jupiter, Saturn, Neptun i Uran. Nije neuobičajeno videti dve ili tri planete blizu jedna drugoj, ali poravnanje od čak šest je ređi događaj. Zato se ovo pozicioniranje pet ili šest planeta Sunčevog sistema naziva veliko poravnanje.

Kako to utiče na naše živote?

Često možemo čuti ili pročitati da ovakva pojava ima neko skriveno značenje, da može da utiče na naše živote i upozorava na budući događaj koji može da ima negativne ili pozitivne posledice. Zato će se neki zapitati šta može da se dogodi ako se planete poravnaju. Odgovor je – ništa.
Iako se tokom takvog fenomena čini da su nebeska tela blizu jedno drugom, ovo je samo iluzija koju stvara dvodimenzionalni pogled na univerzum. U stvarnosti, planete će i dalje biti na prosečnoj udaljenosti jedna od druge (njihova udaljenost zavisi od orbite) kao i ranije. Samo će sa Zemlje izgledati kao da stoje veoma blizu, jer ljudske oči ne mogu da registruju dubinu, niti pravu udaljenost između njih.
Zbog ove obmane izgledaće kao da je nekoliko planeta poređano na malom delu neba, dok su u realnom prostoru veoma udaljene jedna od druge.
Nije ni čudo što su u dalekoj prošlosti, kada nije bilo teleskopa i kada je astronomija kao nauka tek bila u povoju, ljudi verovali da je poravnanje planeta nagoveštavalo neki sudbonosni događaj. Ovo su veoma retki događaji i logično je da su drevne civilizacije, koje nisu imale uvid u pravu prirodu planete, smatrale da ona ima neki poseban značaj, preneo je „Sajens alert“.

Kako posmatrati ovaj spektakl?

Ko bude želeo da vidi ovaj nebeski spektakl u ranim jutarnjim satima početkom juna, možda će mu biti potrebna neka vizuelna pomagala. Merkur, Mars, Jupiter i Saturn biće dovoljno svetli da se vide golim okom, ali će Uran i Neptun zahtevati jači dvogled ili teleskop.
Poravnanje će biti vidljivo sa većine lokacija širom sveta. U koje vreme se planete dižu i zalaze, i kojim redosledom, zavisi od toga iz kog dela sveta se posmatra noćno nebo. Na stranici Time and Date može da se izabere lokacija i datum i proveri kada se neka od planeta pojavljuje iznad horizonta.
Na primer, u Beogradu će svih šest planeta biti vidljivo u noćnim i ranim jutarnjim satima, ali Uran i Neptun će biti veoma teško uočiti, naročito Uran. Planete je bolje „uhvatiti“ što ranije, pre nego što se rasporede.
Ako neko ima problema da shvati koja tačka na nebu predstavlja određenu planetu, može da poseti veb lokacije poput Stellariuma, koje pokazuju gde se nebeska tela trenutno nalaze na nebu u odnosu na poziciju posmatranja.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala