- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Pobeda srpskih partija u Budvi – odgovor Spajiću na „genocid“

© Sputnik / Olьga Golovko / Uđi u bazu fotografijaBudva
Budva - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2024
Pratite nas
Na rezultate lokalnih izbora u Budvi veoma je uticala prašina koja se digla oko izglasavanja rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, kaže za Sputnjik politički analitičar i predsednik Centra realne politike Vojin Grubač.
Prema rezultatima lokalnih izbora u Budvi, savez „Za budućnost Budve“ i lista „Budva naš grad“ imaće po devet mandata u novom sazivu budvanske skupštine.
Lider Nove srpske demokratije i predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić saopštio je da je koalicija „Za budućnost Budve“ pobedila na izborima i da imaju najviše glasova.
„Naša koalicija je osvojila 25,41 odsto glasova, objavljujem da smo pobedili“, rekao je Mandić.
Prvi na listi „Budva naš grad“ Nikola Jovanović, izjavio je da će njegova lista „upravljati Budvom naredne četiri godine sa pozicije predsednika Opštine“. Jovanović je dodao da je njegova lista apsolutni pobednik izbora u Budvi sa devet mandata.

Revolt zbog Srebrenice „skrojio“ rezultate izbora u Budvi

Afera oko dizanja ruke za Rezoluciju o Srebrenici dogodila se upravo u vreme kad su bili lokalni izbori u Budvi, prašina se još uvek nije bila slegla što je sigurno uticalo na izborni rezultat, dodaje Grubač.
„Mi smo imali situaciju da je Vlada Crne Gore Milojka Spajića bila pod neviđenim pritiskom Zapada. Ona je uspela da se na neki način ukloni od kosponzorisanja te Rezolucije, ali nikako nije mogla da uradi jednu bitnu stvar, a to je da bude uzdržana zato što je pritisak bio enorman. I rekao bih da je napravljena ozbiljna greška jer je teranje Vlade Crne Gore da glasa za tu Rezoluciju izazvalo ogroman revolt naroda. Radi se o neverovatnom revoltu koji je direktno uticao i na rezultate izbora u Budvi.“

Crnogorci se na lokalu okreću Grupama građana

Osim toga, u Budvi se pojavila i nova ekipa Nikole Jovanovića i ta grupa građana je ostvarila izvanredan rezultat koji je na istom nivou kao i rezultat koalicije devet stranaka na čelu sa Novom srpskom demokratijom Andrije Mandića, dodaje Grubač.
Te dve liste su pobednici izbora u Budvi dok Pokret „Evropa sad“ premijera Spajića nije postigao zadovoljavajući rezultat upravo zbog situacije oko izglasavanja Rezolucije o Srebrenici, a moguće je i da nije imao dobru partijsku infrastrukturu, ocenjuje Grubač.
„Treći faktor koji je uticao na izbore u Budvi je moć lokalnih interesnih grupa. Postoje dosta jake i dosta moćne lokalne interesne grupe u Budvi koje su uticale na rezultat. Rezultati u Budvi su u svakom slučaju rezultati lokalnih izbora i posledica su želja građana koji su vezani konkretno za opštinu Budva. Oni se na neki način mogu odraziti na republičke izbore, ali ne sasvim.“
Uspeh Nikole Jovanovića u Budvi nastavak je tendencije uspeha lokalnih grupa građana što se već desilo u Tivtu, Herceg Novom i u Šavniku, što pokazuje da se na lokalu narod okreće od partija ka lokalnim grupama građana koje dobijaju jako puno glasova, dodaje Grubač.

„Peglanje“ Srebrenice Rezolucijom o Jasenovcu

Kad je reč o republičkim izborima u Crnoj Gori, Grubač smatra da će na rezultate uticati, pre svega rad Vlade i ono što će se dešavati u narednom periodu.
„Ako Vlada postigne uspeh na ekonomskom planu i ako se stvari oko Rezolucije o Srebrenici 'ispeglaju' donošenjem rezolucije o Jasenovcu, mislim da bi se na taj način moglo promeniti stanje na državnom nivou u smislu da će se politička scena pacifikovati“, zaključio je Grubač.
Pogledajte i:
Milan Knežević i Andrija Mandić - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2024
REGION
Knežević suspendovao podršku Spajiću, sudbina Vlade u Mandićevim rukama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala