- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

„One su van kontrole“: Jato divljih kokošaka maltretira selo /foto/

CC0 / rawpixel.com / petao i kokoške
petao i kokoške - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2024
Pratite nas
Oko 100 „divljih“ kokošaka dovodi stanovnike jednog sela u Norfolku u Engleskoj u očaj. Oni tvrde da im ptice uništavaju bašte i sprečavaju ih da spavaju.
Kako kažu stanovnici sela Snetišam, životi su im se pretvorili u pakao kada su „divlje“ kokoške došle iz obližnje šume, piše „Gardijan“. Nejasno je ko je vlasnik zemlje na kojoj žive kokoške, ali seljani veruju da se njihov broj u poslednje vreme povećava.
Požalili su se i na priliv ljudi koji putuju da vide ptice i ostavljaju hranu za njih, što privlači pacove. Meštani su problem izneli pred njihov lokalni parohijski savet, koji sada preti da će kokoške potpuno da ukloni.
„One su prava napast. Ako ti dođu u baštu, sve iskopaju. Ne radi se samo o hrani za kokoške, već o svakom komadu detritusa (rastresiti sloj zemlje, prim.) koji mogu da pronađu i koji donosi pacove. Pacovi su ovde prilično veliki i pakleno se razmnožavaju“, rekao je Rod Mekenzi, parohijski odbornik.
Ben King (48), koji živi u ulici u kojoj se ove kokoške gnezde, rekao je da je morao da nosi čepiće za uši da bi mogao da spava jer je njihovo kokodakanje i kukurikanje bilo nesnosno.
„Sada su van kontrole. Da neko dođe i skloni ih odavde, častio bih ga pivom“, rekao je on.
Nekim meštanima sela, kokoške ipak odgovaraju jer njihovo prisustvo, kako kažu, daje selu ruralni šarm.
„Ja s njima nemam nikakvih problema. Pre nego što smo se preselili, nismo znali da kokoške ustaju u četiriujutru, ali to ovom mestu daje karakter“, rekao je Grem Mekkvid (43), koji se u selo doselio iz Kembridža.
„Dve od njih su u mojoj bašti još otkako su bile pilići i uopšte mi ne smetaju“, dodao je on.
Pitanje u vezi s „neposlušnim“ jatom kokošaka pokrenuto je na poslednjem sastanku parohijskog saveta. U zapisniku je zabeleženo: „Primećeno je da građani bacaju razne vrste hrane za kokoške. Ovo prouzrokuje problem s glodarima koji su potencijalno opasni po zdravlje.“
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala