Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Tzv. Kosovo postalo pridruženi član Parlamentarne skupštine NATO, Mađarska jedina glasala protiv

© SputnikNATO
NATO - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2024
Pratite nas
Parlamentarna skupština NATO-a danas je pozitivno glasala o unapređenju statusa tzv. Kosova od posmatrača do pridruženog člana te organizacije.
Tokom glasanja uzdržano je bilo 14 članica, jedino je Mađarska bila protiv.
Pridruženi član je postala i Malta, javlja "Kosovo onlajn".
Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani zahvalila se članicama NATO-a, rekavši da je NATO sudbina Kosova.

"Nastavićemo napore, zajedno sa našim saveznicima, da unapredimo naš put ka članstvu u NATO", poručila je ona u objavi na mreži "Iks".

Delegacija Skupštine Srbije koja je učestvovala na prolećnom zasedanju PS NATO pozvala je u brojnim bilateralnim sastancima da Prištini ne bude dodeljen status pridruženog člana, a predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić je u pismu šefovima svih delegacija članica i pridruženih članica u PS NATO ukazala da bi dodeljivanje statusa pridruženog člana tzv. skupštini Kosova neupitno predstavljalo nagradu za Prištinu koja kontinuirano vrši nasilje i sistemsku diskriminaciju nad Srbima na KiM, kao i za opstruisanje Briselskog dijaloga.
Parlamentarna skupština NATO je transatlanska interparlamentarna organizacija koja okuplja nacionalne parlamente 32 zemlje članice NATO-a, a pored delegacija zemalja NATO-a, u njenim aktivnostima učestvuju i delegacije zemalja pridruženih članova.
Delegacije pridruženih članova mogu da učestvuju u skoro svim aktivnostima odbora i plenarnim sednicama, mogu da iznose rezolucije i amandmane, ali nemaju pravo da glasaju o izveštajima i rezolucijama.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala