- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Izložba „Tanjug javlja: Rat je završen“ u Pekingu

© Sputnik / Mariя Plotnikova / Uđi u bazu fotografijaCentar Pekinga
Centar Pekinga - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2024
Pratite nas
Izložba Muzeja Jugoslavije „Tanjug javlja: Rat je završen“ gostuje od 30. maja u Kulturnom centru Srbije „Ivo Andrić“ u Pekingu, čiji će posetioci moći da vide oko 1.500 izdvojenih dokumenarnih fotografija iz jugoslovenske istorije posle Drugog svetskog rata, najavili su organizatori.
Izložba „Tanjug javlja: Rat je završen“ premijerno je otvorena 2020. godine u Muzeju Jugoslavije u Beogradu, u okviru programa kojim je obeleženo 75 godina od završetka Drugog svetkog rata.
Izložba predstavlja foto-kolekciju nastalu radom Telegrafske agencije nove Jugoslavije, stvorene sa ciljem da se vestima i slikom bori za oslobođenje naroda i države i socijalnu revoluciju.
Na izložbi je predstavljen deo obimne građe pronađene u Muzeju Jugoslavije, oko 25.000 snimaka koje su od 1944. do 1947. godine snimili foto-reporteri Tanjuga, ali i pojedini nepoznati autori.
Objektivom Petra Obradovića, Branka Savića i Isaka Koena zabeleženi su najvažniji društveno-politički događaji koji su se desili u periodu od 1944. do 1947. godine, uglavnom u Beogradu: skupštinska zasedanja, posete visokih stranih delegacija, partijske konferencije, konferencije masovnih političkih organizacija, politički mitinzi, parade i defilei povodom državnih praznika.
U više foto-reportaža zabeležene su i aktivnosti poput rada na obnovi saobraćajnica, raščišćavanju ruševina, rada bolnica i dečjih domova, života u pojedinim selima, kao i brojna kulturna dešavanja, obnova sportskog i fiskulturnog života, te reportaže s prvih fudbalskih i košarkaških utakmica u oslobođenom Beogradu, moto-trka i fiskulturnih sletova.
Pored autora Radovana Cukića i Milice Tomić, realizaciji izložbe doprinela je i saradnica na obradi fotografije Jovana Stojadinović. Arhitekturu postavke radila je Milica Lopičić, dok je za dizajn bio zadužen Mane Radmanović.
Izložba „Tanjug javlja: rat je završen“ biće otvorena u Kulturnom centru Srbije Ivo Andrić“ u Pekingu do kraja juna 2024. godine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala