- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Dva lekara i dve sestre oboleli od malih boginja u KBC „Zemun“, u Beogradu do sada 70 slučajeva

Lekar - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2024
Pratite nas
U Bolnici za ginekologiju i akušerstvo Kliničko-bolničkog centra Zemun četiri zdravstvena radnika obolela su od morbila. Epidemiolog i načelnik Jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje dr Slavica Maris izjavila je da su oni oboleli u periodu od 12. do 21. maja.
Kako navodi doktorka Maris, obolela su dva lekara i dve medicinske sestre.
"Dva slučaja su laboratorijski potvrđena, a dva su epidemiološki povezani slučajevi koji su imali izraženu kliničku sliku", napomenula je ona.
Istakla je i da je nepoznati vakcinalni status za svo četvoro zaraženih.
"Odmah po dobijanju informacije identifikovali smo sve kontakte i gledali da izvršimo reviziju vakcinalnog statusa. Urađeno je serološko testiranje i pokazalo se da poslednja tri slučaja nisu imali zaštitni titar antitela na morbile", objasnila je dr Maris.
Ona je rekla i da su dve od tri zaražene osobe u fazi inkubacije primile jednu dozu vakcine, zbog toga što pre toga nisu bile vakcinisane, kao i da imaju blažu kliničku sliku.
"Te tri osobe su na kućnom lečenju. Prvooboleli je jedno vreme bio hospitalizovan, ali je i on sada na kućnom lečenju", dodala je.
Za sada među pacijentima u toj zdravstvenoj ustanovi nema potvrđenih slučajeva zaraze.
"Svi pacijenti su kontaktirani i proveravan im je vakcinalni status", istakla je doktorka.
Što se tiče preduzetih mera, ona je rekla da su elektivni prijemi odloženi do odjave epidemije, a sada se u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zemun“ vrše samo hitni prijemi.
Pored toga, uvedena je obaveza nošenja maske za sve zaposlene ne samo u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo, već u celom KBC „Zemun“.
Istakla je i da je urađena revizija vakcinalnog statusa za sve zaposlene u tom kliničko-bolničkom centru.

"Osobe koje nemaju medicinsku dokumentaciju o primljenim dozama, odnosno o prisustvu zaštitnog titara antitela na morbile, ti zaposleni će biti vakcinisani", navela je doktorka.

Kako je rekla, u Beogradu je do sada zabeleženo 70 slučajeva malih boginja.
Najviše obolelih je starije od 30 godina, tačnije 37,1 odsto, zatim sledi uzrasna kategorija dece do pet godina starosti gde je 31,4 odsto obolelih. U starosnoj grupi od osamdo 19 godina je 24,3 odsto zabeleženih slučajeva, a od 20 do 29 godina 7, 1 odsto.
Kada je reč o vakcinaciji, 55,7 odsto obolelih je bilo nevakcinisano, a nepoznat vakcinalni status imalo je 32,9 zaraženih morbilama.
Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", u Srbiji je ukupno registrovano 106 slučajeva morbila zaključno sa 26. majom.
Pored toga, dodaju, morbili su potvrđeni i kod jednog deteta sa teritorije Republike Srpske.
"U Referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume 'Torlak' potvrđena su 54 slučaja, a 15 obolelih osoba su kontakti laboratorijski potvrđenih slučajeva. Među obolelima je 21 dete mlađe od šest godina, od kojih je 18 bilo nevakcinisano, dvoje je primilo po jednu dozu vakcine sa komponentom protiv morbila, a jedno je nepoznatog vakcinalnog statusa, 17 nevakcinisanih osoba uzrasta od 6 do 25 godina, šest potpuno vakcinisanih osoba uzrasta od 14 do 28 godina, kao i 25 osoba starijih od 35 godina nepoznatog vakcinalnog statusa", saopštili su iz „Batuta“.
Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod petoro obolelih, preneo je RTS.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala