- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Dokumentarac o reditelju Miši Radivojeviću premijerno na „Beldoksu“

Miloš Radivojević - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2024
Pratite nas
Dokumentarac „Film je promenio svet“ o reditelju i scenaristi Milošu Miši Radivojeviću, autorski projekat Darka Bajića i Siniše Cvetića, premijerno će biti prikazan 29. maja na festivalu „Beldoks“ u Beogradu.
Film se bavi sineastom koji je od vremena „crnog talasa“ do danas svojim ostvarenjima sačuvao poziciju radikalnog filmskog autora i jednog od najvažnijih predstavnika art filma u jugoslovenskom i evropskom kontekstu, navode autori.
„Ne samo da mislim da se može promeniti svet, već mislim da je svet promenjen i da ga je upravo film promenio. Film je najviše doprineo, od svih umetnosti, kao najsumnjivija umetnost, uspeo da stvori jedan virtuelni svet. To je proces kojem možemo da se opiremo, ali izgubićemo bitku. Svet je promenjen i u bliskoj budućnosti ćemo doživeti verifikaciju te promene“, smatra Miloš Miša Radivojević.
Projekat „Film davne budućnosti“ autora i moderatora Darka Bajića i reditelja Siniše Cvetića kreiran je sa ciljem da se sačuva iskustvo reditelja koji su obeležeili kinematografiju Srbije.
Premijera prvog filma koji nosi naziv po projektu „Film davne budućnosti“ organizovana je u velikoj sali MTS dvorane. Njegovi akteri su Đorđe Kadijević, Bora Drašković, Miša Radivojević i Zdravko Šotra, čije intervjue publika dugo nije imala prilike da pročita i vidi.
Projekat se sastoji od pet dokumentarnih filmova, a prvi u nizu je „Film je promenio svet“.
Miloš Radivojević je diplomirao na prvoj klasi filmske režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu kod profesora, istaknutog filmskog režisera, Aleksandra Saše Petrovića.
U periodu od 1961. do 1969. godine ,,pekao je zanat“ kao pomoćnik reditelja poznatog filmskog režisera Puriše Đorđevića. Svoj debitantski film ,,Bube u glavi“ snima 1969. godine.
Režirao je do sada 17 dugometražnih igranih filmova, kao i veliki broj dokumentarnih i igranih TV filmova i serija. Dobitnik je velikog broja svetskih priznanja od Zlatnog lava u Veneciji do Zlatnih arena u Puli.
U pripremi je novi film pod radnim naslovom ,,Ostrvo na dnu“ koji bi trebalo da govori o stradanjima na Golom otoku.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala