- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Počelo 69. Sterijino pozorje u Novom Sadu

© Sputnik / Pavel Bednяkov„Rusija Mosfilm“ bioskopski kompleks
„Rusija Mosfilm“ bioskopski kompleks - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2024
Pratite nas
Pozorišni festival „Sterijino pozorje“ otvoren je 69. put u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu izvođenjem prve predstave u takmičarskoj selekciji „Bilo jednom u Novom Sadu“, u režiji Andraša Urbana.
Prema rečima direktora festivala Miroslava Radonjića, sledeća godina je jubilarna, tako da su već ove u projekat ušli vrlo ambiciozno.
''Sterijino pozorje je od samih početaka kulturni događaj par ekselans. Mi smo institucija sa bogatim i drugim delatnostima. Sam festival je pozorišna Liga šampiona za ovaj deo Evrope. Ove godine imamo predstave iz svih bivših republika Jugoslavije, svima je stalo da dođu ovde i da se takmiče'', kazao je Radonjić za Tanjug.
Selektorka Ana Tasić rekla je da je u procesu selekcije programa pristiglo oko 70 predstava iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Mađarske i Bosne i Hercegovine.
''Ono što je specifično ove godine jeste da ima manji broj predstava iz Srbije. Imamo i tri praizvedbe savremene srpske drame što je najvažniji segment pozorja pošto ono promoviše savremenu dramaturgiju. Sve predstave koje će biti prikazane tematski su objedinjene donekle, potragom za značenjem u vremenu u kom živimo'', rekla je Tasić u izjavi za Tanjug.
Novina na ovogodišnjem festivalu je da se u saradnji sa Arenom sinepleks organizuju i „Filmski krugovi“, gde će biti prikazano šest filmova na temu ''jugoslovenstva''.
''Sterijino pozorje'' traje do 3. juna.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala