- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Nastavak akcije besplatnih preventivnih pregleda u Srbiji, prvi put fizijatrijski pregledi dece

© Sputnik / Lola ĐorđevićHodnik u bolnici
Hodnik u bolnici - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2024
Pratite nas
Ministarstvo zdravlja Srbije, usled velikog interesovanja građana, nastavlja akciju besplatnih preventivnih pregleda, koju sprovodi u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije.
U periodu od 8 do 17 časova u svim zdravstvenim ustanovama biće organizovani fizijatrijski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta, kojima će biti pregledani kičma, stopala i celokupni lokomotorni sistem, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.
U istom periodu, u nekoj od 200 zdravstvenih ustanova, svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i uputa, brzo i efikasno provere krvnu sliku i izmere krvni pritisak, provere hormone štitaste žlezde, urade tumor markere prostate, obave pulmološki pregled, a svakom građaninu starijem od 50 godina i sa pušačkim stažom dužim od 30 godina biće obavezno urađen i rentgen pluća.
I ovoga puta svi pacijenti kod kojih se uoče nepravilnosti prilikom pregleda ili u rezultatima biće odmah upućivani na dalju dijagnostiku i preglede već u toku naredne nedelje.
Protekle nedelje je 23.000 građana obavilo preventivne preglede, a kod njih 1.800 uočene su zdravstvene nepravilnosti i poslati su na dalju dijagnostiku i lečenje, navodi Ministarstvo zdravlja.
Ministarstvo izražava zahvalnost svim građanima koji su protekle nedelje obavili preglede i poziva sve da preventivne preglede obave i ove nedelje.
Posebno apeluje na roditelje dece predškolskog i školskog uzrasta, koja usled nedovoljno fizičke aktivnosti i uvećanja vremena koje provode ispred ekrana mobilnih telefona, sve češće imaju probleme lokomotronog sistema, odnosno kičmenog stuba.
Lista zdravstvenih ustanova koje učestvuju u akciji sa vrstom pregleda koji će biti obavljani u svakoj ustanovi objavljena je na zvaničnoj internet stranici Ministarstva zdravlja.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala