- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruska vojska u zoni specijalne vojne operacije SVO - Sputnik Srbija

Granatirana Belgorodska oblast, jedna žena ubijena; Ukrajinska vojska u kritičnoj situaciji

Pratite nas
Specijalna vojna operacija, dan 822. Kijev je priznao da je zbog ofanzive ruske vojske trenutno veoma napeto kod mesta Kislovka u Harkovskoj oblasti. Borba za Časov Jar i dalje traje. U međuvremenu, šef NATO pozvao je Alijansu da ukine ograničenja za udare Kijeva zapadnim oružjem na teritoriju Rusije.
Nakon što je Ukrajina otvorila sve brane na hidroelektrani Dnjepar, Ministarstvo za vanredne situacije Rusije saopštilo je da naseljenim mestima Hersonske oblasti na levoj obali Dnjepra ne prete poplave.
U Harkovu su noćas ponovo odjekivale eksplozije.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:23 25.05.2024
Jedna žena je poginula nakon što je ukrajinska vojska granatirala selo Dubovo u Belgorodskom regionu Ruske Federacije.
Prema navodima gubernatora regiona Vjačeslava Gladkova, ruski PVO sistemi odobirili su 15 vazdušnih meta, međutim, jedan projektil je pogodio dvorište jedne kuće usled čega je poginula žena i ranjeno je još četvoro ljudi.
14:48 25.05.2024
Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov rekao je da američke vlasti ponovo pokazuju nezainteresovanost za prekid borbenih dejstava u Ukrajini i pozvao ih je da prestanu sa pokušajima da „produže agoniju režima” u Kijevu.
14:39 25.05.2024
Ukrajinske snage su u toku proteklog dana više od 150 puta granatirale Belgorodsku oblast iz artiljerije i gađale dronovima, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.
14:22 25.05.2024
Zelenski: Prekid vatre bio bi opasan za Ukrajinu
Vladimir Zelenski je izjavio da ne vidi mogućim razmatranje pitanja o prekidu vatre sa Rusijom.
„Primirje danas... To je za nas veoma, veoma“, rekao je on, prenosi „Orda“.
On tvrdi da Rusija može „iskoristiti tu okolnost da ojača svoju poziciju“.
13:43 25.05.2024
Ukrajinska vojska u kritičnoj situaciji
Situacija za Oružane snage Ukrajine postaje kritična, pošto Ukrajinci ne uspevaju da odbijaju napade ruske vojske, izjavio je komandant bataljona ukrajinske vojske Jurij Fedorenko za „Njujork tajms“.
„Napredovali su korak po korak, zauzimajući jedan položaj za drugim... Tamo gde su naše linije bile veoma snažno utvrđene Rusi su koristili navođene avionske bombe, jednostavno ih sravnivši sa zemljom“, rekao je on.
Kako je dodao, granatiranje ruskih snaga je toliko intenzivno da ukrajinske Oružane snage nemaju drugog izbora nego da se povlače.
Fedorenko veruje da će ovim tempom ruska vojska za nekoliko nedelja zauzeti područje oko Časovog Jara.
13:18 25.05.2024
13:17 25.05.2024
U Černigovu na severu Ukrajine odjeknula je eksplozija, piše ukrajinski list „Strana“.
12:25 25.05.2024
Najvažnije sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
Ruske snage nastavljaju da napreduju u dubinu odbrane protivnika u Harkovskoj oblasti: nanet je poraz ukrajinskim snagama u području mesta Jurčenkovo i Bakšejevka, odbijena su dva kontranapada kod Volčanska i Glubokog, zauzeti su povoljniji položaji u području Stepove Novoselovke.
Ruska vojska je tokom proteklog dana gađala mesto privremenog dislociranja stranih plaćenika u Ukrajini.
Jedinice grupe „Sever“ nanele su poraz ljudstvu i tehnici dve ukrajinske brigade. Odbijena su dva kontranapada Oružanih snaga Ukrajine.
Jedinice grupe „Istok“ zauzele su povoljnije položaje i odbile ukrajinski napad.
Jedinice Zapadne grupe Oružanih snaga Rusije zauzele su povoljnije položaje i nanele poraz formacijama jedne brigade Oružanih snaga Ukrajine.
Oružane snage Ukrajine izgubile su do 210 vojnika u zoni odgovornosti Zapadne grupe Oružanih snaga Rusije.
Gubici Oružanih snaga Ukrajine u zoni odgovornosti ruske grupe snaga „Sever“ broje do 220 vojnika, uništena je i haubica „pancerhaubic“ 2000.
Južna grupa Oružanih snaga Rusije poboljšala je položaj na frontu i porazila ljudstvo i tehniku dve brigade Oružanih snaga Ukrajine.
Sistemi PVO u toku proteklog dana oborili su 25 bespilotnih letelica, jednu avionsku bombu „hamer“ i tri protivradarske rakete HARM.
Gubici Oružanih snaga Ukrajine u zoni odgovornosti Južne grupe ruskih trupa premašili su 375 vojnika.
Jedinice grupe „Centar“ Oružanih snaga Rusije odbile su tri kontranapada Oružanih snaga Ukrajine.
Jedinice grupe trupa „Jug“ uništile su dva skladišta municije Oružanih snaga Ukrajine.
Oružane snage Ukrajine izgubile su do 410 vojnika u zoni odgovornosti grupe „Centar“ Oružanih snaga Rusije.
12:15 25.05.2024
Vladimir Zelenski je izjavio da ga ne brinu razgovori o njegovoj neligitimnosti kao predsednika Ukrajine posle 20. maja, kada mu je zvanično istekao mandat.
„Svi normalni ljudi, koji znaju da čitaju zakone, pročitaće ih i izvući zaključak. Prema tome, to me, iskreno, ne muči mnogo“, rekao je Zelenski za list „Orda“, pozivajući se na Ustav Ukrajine.
Međutim, on nije precizirao koji tačno deo glavnog zakona treba „proučiti“.
12:06 25.05.2024
11:25 25.05.2024
10:46 25.05.2024
Ukrajinske bespilotne letelice su dva puta od jutros izvodile napad na grad Šebekino. U napadu nije bilo žrtava, a oštećeno je jedno industrijsko preduzeće, rekao je gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.
10:23 25.05.2024
Gradonačelnik Harkova Igor Terehov saopštio je da je u jednom od gradskih okruga odjeknula eksplozija.
10:15 25.05.2024
Ukrajina: Iz Harkovske oblasti evakuisano 11.000 ljudi
Iz pograničnih područja Harkovske oblasti u Ukrajini evakuisano je 11.090 ljudi, saopštio je šef regionalne vojne administracije Oleg Sinjegubov.
Kako je precizirao, ljudi su evakuisani iz Čugujevskog, Harkovskog i Bogoduhovskog okruga.
09:53 25.05.2024
Artiljerija grupe „Centar“ udarima iz haubica i minobacača uništila je uporišta i komandno mesto ukrajinske vojske na avdejevskom pravcu, pružajući podršku ofanzivi ruskih snaga, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
07:47 25.05.2024
07:26 25.05.2024
Kremlj: Nema potrebe za mobilizacijom
U Rusiji nema potrebe za mobilizacijom, ruski predsednik je više puta govorio o tome, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
On je tim rečima prokomentarisao pisanje „Fajnenšel tajmsa“ da bi krajem ove ili početkom sledeće godine Rusija mogla navodno da objavi novi talas mobilizacije.
„Teško da 'Fajnenšel tajms' razume pravu sliku. Može se samo reći da aktivno primamo dobrovoljce po ugovoru, to je svakodnevno u toku. Predsednik je više puta govorio da, po mišljenju vojske, potrebe za tim (mobilizacijom) nema“, rekao je Peskov.
07:20 25.05.2024
Ruske PVO snage noćas su uništile dva ukrajinska drona iznad Belgorodske oblasti i jedan dron iznad Kurske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
07:18 25.05.2024
Artiljerija morske pešadije Crnomorske flote grupe „Dnjepar“ uništila je utvrđene kamuflirane položaje ukrajinske vojske na desnoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
07:16 25.05.2024
Kijev priznao gubitak položaja na pokrovskom pravcu
Generalštab Oružanih snaga Ukrajine priznao je da je izgubio položaje na pokrovskom pravcu, istočno od sela Evgenjevka.
„Rusija je ostvarila delimičan uspeh istočno od Evgenjevke. Oružane snage Ukrajine preduzimaju aktivne mere da povrate izgubljeni položaj“, navodi se u saopštenju štaba na Telegramu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala