- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ukrajina gubi u radioelektronskoj borbi od Rusije: Ha pomolu taktički pomak

© Sputnik / Denis Abramov / Uđi u bazu fotografijaRuske snage za radioelektronsko ratovanje
Ruske snage za radioelektronsko ratovanje - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2024
Pratite nas
Ruske snage sve češće ometaju rad uređaja „Starlink“ u Ukrajini i to može izazvati taktički pomak u sukobu, piše list „Njujork tajms“.
List ističe, pozivajući se na ukrajinske vojnike u Harkovskoj oblasti, da je ruska vojska izazvala „učestale poremećaje u radu ‘Starlinka’“.
„Ako nastave da ostvaruju uspehe, to može da označi taktički pomak u sukobu“, navodi se u članku.
Ukrajinski ministar za digitalne transformacije Mihail Fjodorov rekao je za „Njujork tajms“ da ruske snage, očigledno, koriste nove i unapređene tehnologije za ometanje rada „Starlinka“.
Zamenik komandanta bataljona Oružanih snaga Ukrajine sa pozivnim imenom „Ajaks“ istakao je da Ukrajina gubi radioelektronsku borbu. Drugo vojno lice, sa pozivnim imenom „Kartel“, naglasio je da je zbog problema u radu „Starlinka“ njegovoj jedinici bilo teško da organizuje napad dronovima: vojnici su bili prinuđeni da komuniciraju preko čata, pa čak su i te poruke fukcionisale sa zakašnjenjem.
Prema informacijama lista, probleme sa funkcionisanjem uređaja ponekad stvaraju same ukrajinske snage koje postavljaju tehnička ograničenja na njihov rad, kako ih ruska vojska ne bi koristila.
Ranije su Oružane snage Ukrajine saopštile „Vašington postu“ da ih je potpuno iznenadio početak napredovanja ruskih snaga u Harkovskoj oblasti, te da su uređaji „Starlinka“ prestali da rade zbog ruskih sredstava za radioelektronsku borbu.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala