Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Šta o Srbiji i BiH piše u izveštaju „Zapadni Balkan - obnovljeni bezbednosni izazovi na vratima NATO“

© SputnikNATO
NATO - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2024
Pratite nas
Izvestilac za nacrt izveštaja "Zapadni Balkan - obnovljeni bezbednosni izazovi na vratima NATO", lord Mark Lankaster založio se za posvećivanje veće pažnje rešavanju spora Beograda i Prištine i političkom zastoju u BiH.
On je u nacrtu izveštaja, u kojem, kako je naveo, ukazuje na uzroke glavnih bezbednosnih izazova u regionu, a koji je predstavio na zasedanju Parlamentarne skupštine NATO-a u Sofiji, naveo da je ključno sredstvo da se to učini napor da se olakša širenje EU u regionu.
Prema njegovom mišljenju, KFOR mora dobiti veću podršku, a "saveznici pronaći nove načine i sredstva da prošire vojnu saradnju sa regionom".
U nacrtu izveštaja koji je objavljen na sajtu PS NATO Lankaster ocenjuje da odsustvo normalizovanih odnosa između Beograda i Prištine izaziva pretnju ozbiljnog sukoba sa potencijalnim regionalnim implikacijama.
Kada je reč o BiH, on smatra da politička paraliza u Bosni i Hercegovini ima latentni potencijal da sruši Dejtonski sporazum.
"Zaustavljeni dijalog Beograda i Prištine i nametnuta politička paraliza u BiH sprečavaju napredak Srbije, BiH i procesa pridruživanja Kosova EU", navedeno je u nacrtu izveštaja.
Dodaje se da to ostaje glavni faktor regionalne nestabilnosti i blokira efikasnu regionalnu ekonomsku integraciju.
Iz Skupštine Srbije prethodno je saopšteno da su tokom sastanka članova delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO sa lordom Lankasterom narodni poslanici izneli niz komentara na tekst izveštaja, posebno na deo koji se odnosi na situaciju na Kosovu i Metohiji.
Lordu Lankasteru su uručene detaljne primedbe i komentari delegacije Srbije, koje se, pored ostalog, odnose na potrebu da se zauzme nepristrasan odnos prema Kosovu i Metohiji, koji bi bio u skladu sa deklarisanom politikom NATO prema ovom pitanju.
Ukazano je da izveštajem nisu obuhvaćeni podaci o nasilju kojem su Srbi na KiM u kontinuitetu izloženi, usled niza jednostranih poteza Prištine i istaknuto da Priština ne ispunjava obaveze preuzete Briselskim sporazumom, te da već 11 godina nije formirana Zajednica srpskih opština.
Delagacija Srbije je podsetila da su, u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN, pripadnici misije KFOR jedine legitimne oružane snage, te je stoga transformacija takozvanih "kosovskih bezbednosnih snaga" u suprotnosti sa međunarodnim pravom, navedeno je u saopštenju.
Na agendi prolećnog zasedanja PS NATO koje se održava u Sofiji nalazi se, između ostalog, i zahtev tzv. Skupštine Kosova da postane pridruženi član, nakon što je odluku o tome u martu doneo Stalni odbor Parlamentarne skupštine NATO.
Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić uputila je pismo šefovima svih delegacija članica i pridruženih članica u Parlamentarnoj skupštini NATO, u kojem je ukazano da bi dodeljivanje statusa pridruženog člana tzv. Skupštini Kosova neupitno predstavljalo nagradu za Prištinu koja kontinuirano vrši nasilje i sistemsku diskriminaciju nad Srbima na KiM, kao i za opstruisanje Briselskog dijaloga.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala