- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Izrael nije ostvario u Gazi nijedan postavljeni cilj

© AFP 2023Šleйf dыma podnimaetsя posle izrailьskoй bombardirovki k severu ot Nuseйrata v centralьnoй časti sektora Gaza
Šleйf dыma podnimaetsя posle izrailьskoй bombardirovki k severu ot Nuseйrata v centralьnoй časti sektora Gaza - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2024
Pratite nas
Tokom proteklih meseci vojne operacije u Pojasu Gaze, Izrael nije postigao nijedan od svojih ciljeva i potkopava napore međunarodnih posrednika po pitanju oslobađanja taoca, rekao je za Sputnjik zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski.
„Izrael nema apsolutno nikakvog podsticaja da obustavi borbena dejstva, uprkos tome što ona traju već sedam meseci. I potpuno je očigledno da nije ispunio nijedan od ciljeva svoje operacije o kojima je govorio premijer Benjamin Netanijahu. Posebno je zabrinjavajuće to što su životi talaca koje drži Hamas očigledno u opasnosti i Izrael ne preduzima ništa da reši problem“, rekao je Poljanski.
Kako je dodao, takav stav Tel Aviva otežava napore međunarodnih posrednika koji promovišu prekid vatre u Gazi, a i oslobađanje talaca.
Sa druge strane, istakao je Poljanski, SAD imaju poluge pritiska na Izrael, ali ne žele da ih iskoriste. U međuvremenu kritikuju sve pozive da se izraelsko rukovodstvo pozove na odgovornost zbog načina vođenja borbenih dejstava.
„Oni su učinili sve što su mogli da potkopaju predlog da se Palestincima daju puna prava na članstvo u UN. Time su otkrili svoje pravo lice i prave namere u vezi Gaze i Izraela“, zaključio je ruski diplomata.
Podsećamo, Međunarodni krivični sud zatražio je nalog za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanijahua zbog ratnih zločina.
Međunarodni krivični sud u Hagu - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2024
SVET
Međunarodni sud pravde naredio Izraelu da obustavi operaciju u Rafi
Pogledajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala