- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Kad Havijer Bardem svira srpsku „dvojku“ | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2024
Pratite nas
U novom izdanju emisije „Orbita kulture“ istražujemo šta je osim haosa doneo zakon o rodno senzitivnom jeziku kao i šta se sve smestilo u 25 godina svetskog benda „Emir Kusturica i No smoking orkestra“.
Čime sve zbirka strane umetnosti Narodnog muzeja u Beogradu koju čini 1.100 slikarskih i skulptorskih dela, fascinira publiku, naročito strance, da li je čudno ili je samo nepoznato to da Beograd po blagu koje ima pripada grupi svetskih muzeja – sa radovima Karpača i Tintoreta, Brojgela i Rubensa, Dega i Monea, Renoara, Matisa, Pikasa, Kandinskog, Šagala? O delu tog blaga koje je predstavljeno na izložbi „Telo i prostori“, priređenoj povodom 180 godina postojanja Narodnog muzeja - u „Orbiti kulture“ razgovaramo sa autorkom ove izložbe Draganom Kovačić.
Kako holivudski glumac Havijer Bardem na bubljevima svira srpsku „dvojku“, šta pokreće legendarnog Maradonu da u istom ritmu istrči na scenu i zapleše, ko jedini može da u publici okupi Putina, Šojgua i Gorbačova – otkriva fotomonografija „Emir Kusturica i No smoking orkestra“. O ovom jedinstvenom dokumentu o četvrt veka rada naše svetski poznate grupe razgovaramo sa njenim autorom Draganom Teodorovićem Zekom.
Da li smo, nekoliko dana po stupanju na snagu zakona o rodnoj ravnopravnosti, a čiji se deo odnosi na upotrebu rodno senzitivnog jezika, jezički tačniji ili zbunjeniji, kako se primenjuju pravila koja još nisu jasno određena, da li je reč o lingvističkom ili ideološko-političkom eksperimentu, kako ćemo govoriti u danima pred nama a da zbog toga ne budemo novčano kažnjeni – neka su od pitanja za prof. dr Aleksandra Milanovića, predsednika vladinog Saveta za srpski jezik i docenta dr Katarinu Begović.
Od Mladena Savkovića saznajemo šta ćemo gledati na predstojećem „Španskom metru“, a ekskluzivno u današnjoj „Orbiti kulture“ gostuje i jedan od vodećih savremenih ruskih pisaca Evgenije Vodolaskin.
Orbita kulture, 25.5.2024.

O emisiji „Orbita kulture“

Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala