- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ko gađa nuklearku? Veoma opasna igra protiv Rusije

© AFP 2023 / ARIS MESSINISUkrajinski vojnik lansira dron
Ukrajinski vojnik lansira dron - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2024
Pratite nas
Rusija je kriva za sve, u narativu Zapada. Tako možemo očekivati i izveštaj Međunarodne agencije za atomsku energiju koji bi Rusiju optužio da gađa nuklearnu elektranu koja je pod njenom kontrolom. Uveren sam da je istraga deo medijske kampanje protiv Rusije.
Ovo za Sputnjik, povodom informacije da će Međunarodna agencija za atomsku energiju objaviti koja strana napada nuklearku, kaže Mitar Kovač, general, direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma:
„Misija koja dostavlja podatke pod velikim je uticajem te međunarodne te agencije, a ona pod uticajem vodećih zemalja Zapada, Amerike i Velike Britanije. Tu ima dosta osoblja koje može da učestvuje u različitim vidovima medijske kampanje kako bi se Rusija prikazala na nedoličan način, pa čak i kao zemlja čije delovanje može ugroziti bezbednost civila cele regije“.
Generalni direktor IAEA, Rafael Grosi, rekao je za Sputnjik da će Međunarodna agencija za atomsku energiju objaviti koja je strana vršila napade na Zaporošku nuklearnu elektranu ako uspe nezavisno da potvrdi tu informaciju.
On je dodao i da je izuzetno teško utvrditi izvor napada koji mogu biti opasni po dobar deo Evrope, s obzirom na tip dronova, njihovu putanju, činjenicu da mogu biti lansirani iz bilo kog pravca.

Dron može biti bilo čiji

Mitar Kovač ovo potvrđuje, ali i dodaje još jednu činjenicu, ako posle napada ostaju krhotine drona, ekspertizom je moguće bliže odrediti ko je proizveo dron.
„Obaveštajne službe, upravo da bi uradile neko delo na štetu protivničkoj strani, dođu u posed takve vrste dronova. Uz to, linije fronta su padale iz ruke u ruku na pojedinim delovima ratišta u Ukrajini. Nije isključeno da deo tih dronova koji su ruske proizvodnje nije dospeo u posed ukrajinskih oružanih snaga. One ih naknadno mogu koristiti tako da prikažu da je taj dron ruskog porekla i da je dejstvovao po nekom delu nuklearne elektrane“.
Kovač dodaje da je Grosi potpuno u pravu kada je u pitanju artiljerija, nemoguće je utvrditi čije oruđe gađa ovaj strateški cilj.
„To su sistemi koje poseduje i jedna i druga vojska i onda je samo pitanje eksperata u toj misiji kome će pripisati tu neodgovornost. A zna se, ako su ti ljudi pod velikim uticajem obaveštajnih službi Amerike i Velike Britanije da će to postati deo medijske kampanje i da će se i na taj način u narednom periodu optužiti Ruska Federacija“.

Negativna kampanja protiv Rusije

Kovač dodaje da negativna kampanja protiv Rusije vezana za Zaporošku nuklearnu elektranu traje od početka sukoba, ali da je sada intenzivirana, što se već dešavalo, zato što Ukrajincima ne ide dobro, posebno na frontu.
„U suštini radi se upravo o medijskoj kampanji koja nikad nije napuštena, samo je imala diskontinuitet, a pojavljivala se obično kada su Ukrajinci gubili teritorije ili kada su dolazili u operativnu krizu kao što se sad dešava na severu oko harkovske oblasti i dnjepropetrovskom regionu. Kako se linija fronta pomera na zapad, tako su Zelenski i njegovo okruženje spremni i na ovakve provokacije koje bi diskreditovale rusku vojsku i rusku državu“.

Igra koja može koštati puno života

Kovač naglašava da ova igra može biti jako opasna, iako Rusija preduzima mere zaštite u samoj elektrani, po pitanju goriva i radioaktivnog otpada. Da li je to dovoljno, teško je reći, s obzirom na kampanju koja se vodi. Biće dobro ako sve ostane na medijskoj kampanji.
„Ne bih isključio u narednom periodu rata da izazovu akcident koji bi posredno uticao na rusku vladu, političko i vojno rukovodstvo, da pristupe pregovorima. Ako dođe do nekontrolisanog pucanja fronta i gubitka teritorije, ako dođu u problem mnogi regioni, dođe do povlačenja ili raspada ukrajinskih oružanih snaga, ne bih isključio mogućnost većeg akcidenta koji bi ukazao na Rusiju kao državu koja je neodgovorna i koja ne može da ih zaštiti ili koja čak dejstvuje po nuklearnim pogonima“, zaključuje Kovač.
Zaporoška nuklearka na levoj obali Dnjepra u blizini grada Energodara, prešla je pod kontrolu ruske vojske u oktobru 2022. godine. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i instalisanom kapacitetu, ima šest energetskih blokova snage po 1 gigavat.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala