- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Istina je u zatvoru kategorije A: Zašto Asanž (još) nije izručen Americi? /video/

© Sputnik / Justin Griffiths-Williams / Uđi u bazu fotografijaPristalice osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža protestuju protiv saslušanja o izručenju, u Londonu, Velika Britanija
Pristalice osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža protestuju protiv saslušanja o izručenju, u Londonu, Velika Britanija - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2024
Pratite nas
Kada je najstrože čuvani zatvor bolja među opcijama koje su mu bile u izgledu, onda jasno može da se nasluti u kakvoj se poziciji nalazi osnivač ”Vikiliksa” Džulijan Asanž. Pa zato portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova s punim pravom komentariše da je ”pogubljenje koje je u toku teško nazvati ’odlukom u korist Asanža’”…
Pa ipak, u izvesnom brutalnom smislu, odluka londonskog suda ovog ponedeljka to i jeste u odnosu na alternativu. Ali to ne znači i da se britanski cinično pogubljenje Asanža o kome govori Zaharova ne nastavlja u nepromenjenom obliku.

Odluka suda

Osnivaču ”Vikiliksa”, elem, dvojica sudija Visokog suda Engleske i Velsa u Londonu dali su dozvolu da uloži žalbu na prethodnu odluku suda u Londonu da bude izručen Sjedinjenim Državama gde mu, po Zakonu o špijunaži, preti 175 godina robije. Uz obrazloženje da se pravo na slobodan govor, shodno Prvom amandmanu američkog ustava, ne odnosi na Asanža jer on nije građanin Amerike. Pa valjda zato mogu da mu rade šta im padne na pamet kako bi mu se osvetili jer je otkrio sakrivane američke zločine i druga nepočinstva.
U svakom slučaju, doneta upravo zahvaljujući argumentaciji Asanžovih advokata da će u Americi biti diskriminisan jer nije američki (nego australijski) državljanin, odluka londonskog suda samo znači da, umesto da odmah bude strpan u avion i izručen Americi, osnivač ”Vikiliksa” ostaje tamo gde se nalazi još od 11. aprila 2019, kada je izbačen iz ambasade Ekvadora da bi mu londonska policija stavila lisice na ruke i gurnula ga u najstrože čuvani britanski zatvor Belmarš među ubice i silovatelje. Pa će se kroz nekoliko meseci ponovo raspravljati da li će biti izručen Americi.

Pet godina u Belmaršu

Jedna prilično važna napomena: Džulijan Asanž bez ikakve presude trune u zatvoru već pet godina. Nakon što je prethodnih 7 godina proveo u kućnom pritvoru u ambasadi Ekvadora. U Velikoj Britaniji on ni za šta nije ni optužen da bi zbog toga bio lišen slobode, a kamoli osuđen, ali to ne može da mu bude olakšavajuća okolnost.
Tim pre što ga i ne gone jer je objavio nešto neistinito, nego baš zato što je istina sve što je objavio. Na demokratskom Zapadu nema mesta za istinu osim u zatvoru, i to najstrože čuvanom. Pa je Asanž zato i smešten u Belmarš, među zatvorenike A kategorije koji ”predstavljaju najveću pretnju za javnost, policiju ili nacionalnu bezbednost” i optuženi su za terorizam, ubistva ili seksualno nasilje. Svi oni su u Belmaršu dok čekaju suđenje ili presudu po žalbi, pa je, uz jedan izuzetak, sa svojih pet godina dosadašnje robije osnivač ”Vikiliksa” tu duže od bilo kojeg drugog teroriste, ubice i silovatelja.
Štaviše, kako će istaći Asanžova supruga Stela, Džulijanu je poslednji put dozvoljeno da se pojavi na sopstvenom suđenju još u januaru 2021. godine. Svaki sledeći put kad je tražio da tamo bude lično – nije mu bilo dozvoljeno. Ovaj proces ne dopušta optuženom da se brani kako sam nađe za shodno; biće da Franc Kafka nije bio samo pisac nego i prorok poput Džordža Orvela.
Ali Džulijan Asanž se, kažu njegovi advokati, ne oseća dobro posle tolikih godina u tamnici, pa ga možda zato i kriju od javnosti: samo sat vremena šetnje dnevno između četiri zida, kaša za doručak, tanka supa za ručak i ništa mnogo više za večeru (budžet za obroke iznosi dve funte dnevno po zatvoreniku), a hrana se u ćelije dotura kroz otvor na vratima, opisao je nedavno novinar ”Mond diplomatika” koji je posetio Asanža. Koji može da ima radio ali samo ako je kupljen u zatvorskoj prodavnici, kupljen je ali se ispostavilo da utičnica ne valja a popravka nije dozvoljena.

Napad na slobodu govora

Stela Asanž upozorava ovih dana i da njenog supruga hoće da izruče državi koja se urotila da ga ubije, što se odnosi na otkriće ”Jahu njuza” da su visoki zvaničnici CIA razrađivali konkretne planove za njegovo kidnapovanje i ubistvo dok je boravio u ambasadi Ekvadora; da bi ipak prešli na plan B - na ovo zatvorsko pogubljenje na koje upozorava Marija Zaharova.
Sve to je, opominje Asanžova supruga, najopasniji napad na slobodu govora u istoriji. Ne zato što je napadnut njen muž nego zato što američki režim ovim slučajem tvrdi da bilo čiji državljanin, bilo gde u svetu, spada pod nadležnost američkog Zakona o špijunaži. Sa svim propratnim posledicama, što Ameriku pretvara u cenzora i tamničara na globalnom nivou. To jest tamo dokle seže njena moć da cenzuriše i tamniči.
Pa je u skladu s tim u Australiji nedavno na pet godina i 8 meseci zatvora osuđen uzbunjivač Danijel Mekbrajd jer je otkrio zločine australijske vojske u Avganistanu koja je protivzakonito ubila 39 ljudi. Time je, obrazložili su tužioci, ovaj uzbunjivač ugrozio nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku Australije, dok je sudija prilikom izricanja presude rekao da je Mekbrajd ”postao opsednut ispravnošću svojih stavova” te da je zloupotrebio poverenje – time što je razotkrio ratni zločin na koji prethodno nisu hteli da reaguju ni unutrašnja kontrola u vojsci ni policija pa je samo zato na kraju Danijel Mekbrajd na kraju s inkriminišućim dokumentima otišao u medije i zato će završiti u zatvoru. Valjda ne i onako brutalno kao njegov poznatiji zemljak.
A Kanada, još jedno od onih pet očiju anglosaksonske obaveštajne zajednice, u isto vreme pooštrava zatvorske i novčane kazne za sve što se – čak i retroaktivno – proglasi za ”govor mržnje” na Internetu.
Otkud tolika potreba za kaznama? Šta ostaje od slobode govora na Zapadu? I šta će biti s Džulijanom Asanžom?
O ovim su pitanjima u ”Novom Sputnjik poretku” govorili dugogodišnji novinar RT-a Nebojša Malić i politički filozof Nikola Tanasić.
Pogledajte video:
Uzbunjivač Džulijen Asanž - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2024
SVET
Sud u Londonu odobrio Asanžu pravo na žalbu protiv izručenja u SAD
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala