- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Film „Anora“ osvojio Zlatnu palmu u Kanu

© Tanjug / AP/Scott A GarfittAmerički reditelj Šon Bejker osvojio je Zlatnu palmu, glavnu nagradu 77. Međunarodnog filmskog festivala u Kanu za film „Anora“
Američki reditelj Šon Bejker osvojio je Zlatnu palmu, glavnu nagradu 77. Međunarodnog filmskog festivala u Kanu za film „Anora“ - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2024
Pratite nas
Američki reditelj Šon Bejker osvojio je Zlatnu palmu, glavnu nagradu 77. Međunarodnog filmskog festivala u Kanu za film „Anora“.
Reč je o drami čija je radnja smeštena u siromašnim četvrtima Njujorka i luksuznim vilama ruskih oligarha. Na festivalu je ocenjeno da taj film oživljava američku nezavisnu kinematografiju.
„Ovaj film je veličanstven, pun humanosti. Slama nam srca“, rekla je predsednica žirija Greta Gervig, rediteljka blokbastera „Barbi“.
Ove godine je u konkurenciji za Zlatnu palmu bila 22 ostvarenja, među kojima i „Megalopolis“, slavnog reditelja Frensisa Forda Kopole i „Emilija Peres“ reditelja Žaka Odijara.
Film " All We Imagine as Light" osvojio je Veliku nagradu, dok je Nagradu žirija osvojio film "Emilia Perez", prenosi AP.
Posebnu nagradu je osvojio film " The Seed of the Sacred Fig", a za najboljeg glumca je nagrađen Džes Plemons za ulogu u filmu " Kinds of Kindness".
Nagradu za najbolju glumicu osvojio je ansambl iz filma "Emilia Perez" - Karla Sofija Gaskon, Zoe Saldanja, Selena Gomez i Andriana Paz.
Najbolji reditelj ove godine je prema žiriju festivala je Migel Gomes za film " Grand Tour".
Nagradu za najbolji scenario je osvojio film " The Substance", dok je za najbolji debitantski film proglašeno ostvarenje "Armand".
Meril Strip je prvog dana festivala, 14. maja dobila počasnu Zlatnu palmu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala