- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: Živim za dan da Srbija i Srpska budu jedno - nastavljam borbu za nacionalne i državne interese

© Tanjug / VLADIMIR ŠPORČIĆMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2024
Pratite nas
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas u krajiškom svesrpskom saboru „Krušedolska zvona“ da će nastaviti da se bori za srpske nacionalne i državne interese, koji znače zajedništvo Srpske i Srbije i jedinstvo srpskog naroda.
Dodik je u obraćanju okupljenima na krajiškom saboru istakao da živi za to da jednog dana Republika Srpska i Srbija budu jedno kao što je jedan srpski narod.
On je ponovio kako veruje da će ovaj vek biti vek ujedinjenja, koje je tako logično, a nema ničega što bi moglo da ga ospori, nije upereno ni protiv koga.
On je naglasio da Srbi imaju pravo na svoj legitimitet i političku teritorijalnu zajednicu, iako su to srpskom narodu mnogi osporavali.
Predsednik Srpske je ukazao da su Srbe pokušali da bace na sramnu stranu istorije oni kojima su Srbi naivno davali slobodu i verovali da oslobađaju braću, a dobili su trajne neprijatelje i osvetnike.
Dodik je ukazao i da su Srbi naivno ušli u ono što se zvala Jugoslavija umesto da su od početka pravili Srbiju.

„Ta istorijska greška dovela nas je do toga da smo devedesetih godina ušli u građanske ratove“, rekao je Dodik.

Dodik je okupljenima ukazao da ih vode ljudi koji su u pravom smislu pripadnici svog naroda, spremni da budu žrtvovani i nisu spremni da gledaju svoj komoditet da bi izdali nacionalne interese.
Kada se uzme u obzir Jugoslavija, Dodik je naglasio da su Srbi najstradalniji narod, da su proterivani sa vekovnih ognjišta, iz Hrvatske, Federacije BiH, da su tihi tamo gde nije Republika Srpska, da ne smeju da pokažu da se plaše.
Jedino mesto gde se okupljaju i koje im daje snagu je Srpska pravoslavna crkva, naglasio je predsednik Srpske i dodao da tamo gde nema Republike Srpske i Srbije nema ni slobode za Srbe.
On je istakao da je Srbija naša snaga, da se digla i da raste, da je bolja, sređenija, te da njen predsednik Aleksandar Vučić koji je imao snagu da se za Srbe bori u UN, treba da bude podržan sa svojim timom jer su oni garancija i srpskom narodu u Republici Srpskoj.
„Ako držite do Republike Srpske onda podržite Vučića i njegovu ekipu“, istakao je Dodik, prenosi RTRS.
Za Sarajevo je rekao da je ostrašćeno, da je tamošnja politika usmerena na ono što je napisao Alija Izetbegović koji je želeo muslimansku BiH kroz unitarni koncert još onda kada je početkom devedesetih rekao da će „žrtvovati mir zbog BiH“ u nadi da će napraviti baš onako kako želi za sebe i za svoje ljude.
Na navode da onima kojima se to ne sviđa mogu da odu u Srbiju, Dodik je rekao da se od toga neće odustati i kada Srbi krenu odneće 49 odsto BiH.
Dodik je istakao da se ne treba junačiti, ali je i napomenuo da su Srbi mnogo puta jer su uvažavali druge, bili spremni da budu snishodljivi i ponizni više nego što se to očekivalo.
„Naš glas mora da bude glas naših zahteva kroz vreme koje dolazi“, rekao je Dodik.
On je uveren i da će Svesrpski sabor koji treba da bude održan 8. juna dati mnoge putokaze za vreme koje dolazi.
Zahvalio je Srbiji koja je prihvatila krajiške Srbe u najtežem trenutku i dala im prava da se osećaju da su jednaki.
On je naveo i kako ima ideju da vidi koliko je pametno da se promeni ime Srebrenica, da se nazove nekim istorijskim imenom iz prošlosti.
„Videćemo da li to treba da uradimo“, rekao je Dodik i napomenuo kako antisrpska rezolucija o Srebrenici nije dobila podršku 109 zemalja u UN.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala