- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Amerika otkrila nove opasne namere – malo im je planeta Zemlja

CC0 / Pixabay / Rat u svemiru - ilustracija
Rat u svemiru - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2024
Pratite nas
Zbog Sjedinjenih Država i njenih saveznika propuštena je još jedna prilika da se spreči trka u naoružanju u svemiru. Tako u Moskvi komentarišu vest da je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija odbacio rusku rezoluciju o sprečavanju naoružavanja kosmosa. Time su SAD potvrdile realne namere da militarizuju kosmos.
Rusija predlaže da se trajno spreči slanje oružja u svemir, što uključuje i nuklearno. Međutim, američko odbacivanje nacrta rezolucije potvrdilo je da Sjedinjene Države imaju za cilj da rasporede oružje u svemiru i učine ga arenom vojne konfrontacije.
Radi se o tome da Rusija želi da zabrani raspoređivanje bilo kakvog oružja u svemiru, a ne samo oružja za masovno uništenje, za razliku od Sjedinjenih Američkih Država.
Bela kuća je još u februaru optužila Rusiju da razvija protivsatelitsko nuklearno oružje, ali je Moskva takve optužbe kategorički odbacila. Drugim rečima, Amerikanci koriste tu temu u propagandne svrhe, iznose optužbe koje nisu ni na čemu zasnovane, ni najmanje potkrepljene dokazima.
Stručnjaci kažu da Sjedinjene Države idu ka militarizaciji svemira pod izgovorom zaštite od navodnih sličnih planova Rusije. Drugim rečima, ponavlja se isti obrazac - prvo, okrive Moskvu za nešto, a zatim se, u tom kontekstu, preduzimaju stvarni koraci koji podrazumevaju sprovođenje planova u obezbeđivanju dominacije SAD u budućim vojnim operacijama, uključujući i kosmičke.
Ruski ekspert Oleg Glazunov smatra da optužbe na račun Moskve imaju samo jedan cilj - da opravdaju militarizaciju svemira od strane Sjedinjenih Država.
„Amerikanci neće stati i usmeriće sve svoje napore na proučavanje svemira sa stanovišta mogućnosti upotrebe oružja... Provokacije protiv naše zemlje se stalno dešavaju. Oni teže eskalaciji kako bi time opravdali ogromne troškove na kosmičko oružje. Bez toga narod će se tamo pobuniti, reći će: ‘Kakav kosmos kada imamo nezaposlenost“, ali oni će i za to će naći izgovor, uz tvrdnje da Rusi to prvi rade i da ‘hoće da nas bace na kolena’. Tvrdiće da je iz razloga borbe protiv Rusije neophodno da se budžetski novac usmeri na ovo. Ne bi me iznenadilo da sutra izmisle da su ruske i kineske vojne baze već na Marsu“, kaže Glazunov.
Od 15 članova SB UN sedam država je glasalo „za“ usvajanje ruske rezolucije, čiji je koautor Kina, dok je sedam zemalja bilo „protiv“, a Švajcarska je bila „uzdržana“.
„Za“ rezoluciju su se izjasnile Rusija, Alžir, Gvajana, Kina, Ekvador, Mozambik, Sijera Leone, dok su „protiv“ bile SAD, Francuska, Britanija, Japan, Slovenija, Republika Koreja, Malta.
Rezolucija se smatra usvojenom ako za nju glasa devet članova SB i nijedna od stalnih članica ne uloži veto.

Ratovi zvezda i Džedaji

Međutim, Glazunov napominje da nikakve rezolucije, koje nisu obavezujuće, ne mogu zaustaviti razvoj svemira i ratove u svemiru.
„SAD nikada ne ispunjavaju nikakve dogovore, već samo brane svoje nacionalne interese. To je sve. Svaku spoljnu politiku zasnivaju na nacionalnim interesima. Ako je isplativo proučavanje svemira sa vojne tačke gledišta, onda će tamo uložiti milijarde i skoro niko im ništa neće reći“, kaže Glazunov.
Međutim, takvi koraci vode ka sukobu u svemiru.
„U principu, rat u kosmosu se već vodi, ali možda ne u istoj meri kao u filmovima ‘o ratovima zvezda’, ali to vreme tek dolazi. Videćete da će za 20 godina u svemiru da ‘rade’ i laseri, a sateliti će međusobno voditi borbe. Naravno, tu neće biti Džedaja sa laserskim mačevima, još je rano za to... Odnosno, to se ne može zaustaviti nikakvim rezolucijama UN. Sve zemlje će razvijati svemirsko oružje“, ocenjuje Glazunov.
Ekspert dodaje da nikakve rezolucije ne mogu sprečiti takav razvoj događaja, jer Amerikanci i ako potpišu neke sporazume neće ih poštovati.
Potezi Sjedinjenih Država oživljavaju strah, nestao od Hladnog rata, od moguće trke u naoružanju uprkos postojanju Sporazuma o svemiru iz 1967. koji zabranjuje slanje u svemir nuklearnog oružja ili bilo kog drugog oružja za masovno uništenje.
I Rusija i Kina su razočarane zbog toga što Savet bezbednosti UN nije uspeo da usvoji rezoluciju o sprečavanju trke u naoružanju u svemiru, a Moskva smatra da je neophodan dokument koji bi pružio međunarodne pravne garancije da se oružje bilo koje vrste neće raspoređivati u orbiti.
Ruski zvaničnici ističu da će militarizacija kosmosa od strane Zapada zahtevati analizu i recipročne korake Moskve, ali Rusija će i nadalje poštovati svoje obaveze u kosmosu u skladu sa međunarodnim pravom.
Ilustracija kosmosa - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2024
MULTIMEDIJA
INFOGRAFIKA „Prvi u svetu u kosmosu“: Rusija slavi Dan kosmonautike
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala