- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Ko se još boji Nadala i da li je među „uplašenima“ i Novak?

© AP Photo / Manu FernandezRafael Nadal
Rafael Nadal - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2024
Pratite nas
Rafael Nadal, proslavljeni španski teniser, odigraće verovatno svoj poslednji Rolan Garos u karijeri, a u prvom kolu ga čeka Aleksandar Zverev. Iako ovaj Nadal nema mnogo veze sa starim Rafom, oni koji su ga izbegli u žrebu su srećni, a Zverev tvrdi da je zbog toga zadovoljan i Novak Đoković.
Pri izlasku na stadion „Filip Šatrije“ Rafaela Nadala sačekale su pune tribine, ovacije i aplauzi,a u pitanju je bio samo trening. Teško se može zamisliti kakav će spektakl biti izlazak Španca uoči prvog meča, ali ono što je sigurno jeste da će biti emotivno.
Nadal je ranije najavljivao da je ovo njegova poslednja sezona u karijeri što znači da ujedno igra i poslednji Rolan Garos, turnir koji je osvojio rekordnih 14 puta. Ispred kompleksa ovog Grend slema Nadal je dobio i svoju bistu što je jasan pokazatelj koliko ga Francuzi cene.
Međutim, realnost je ovoga puta jača od bilo koje emoije. U prvom kolu „kralj šljake“ igra protiv Aleksandra Zvereva koji je nedavno podigao trofej u Rimu i koji je posebno motivisan da završi posao koji je započeo pre dve godine.
Sastali su se tada španski i nemački teniser u polufinalu, a taman kada je Saša bio blizu povratka nezgodno je stao na nogu i tako zadobio tešku povredu zgloba od koje se oporavljao narednih nekoliko meseci.
Zbog toga je Zverev srećan što je dobio priliku da ponovo igra protiv Nadala koji će ovoga puta biti neuporedivo drugačiji.
„Bio sam na 'Šatrijeu' sa Rubljovom i trenirali smo i nakon tog sjajnog treninga brat mi je rekao i na početku sam mislio da se šali (smeh), ali da... Tako je kako je, da budem veoma iskren hteo sam igram opet protiv Nadala još jednom u karijeri jer nisam hteo da mi poslednja uspomena mojih mečeva protiv Rafe bude kako napuštam teren u kolicima. Idealno bih voleo da igram protiv njega u kasnijim fazama turnira, ali tako je kako je. On nije nosilac ove godine, ja jesam, težak je žreb, ali težak za obojicu. Videćemo šta će biti u ponedeljak“, rekao je Zverev.
Dok je on srećan zbog susreta sa Rafom, Zverev veruje da Novak Đoković ne bi voleo da bude na njegovom mestu i ne samo srpski as već ni Janik Siner, Karlo Alkaras...
„Garantujem vam da Novak nije hteo da igra protiv Nadala u prvoj rundi, nije hteo Alkaras, ni Siner. Nisam ni ja hteo, ali tako je kako je. Bio je povređen, nije igrao mnogo i takvo mu je mesto na ATP listi. Nije idealno, ali istovremeno ništa ne možeš da uradiš. Svi su uzbuđeni zbog teške borbe u prvoj rundi“, istakao je Zverev.
Zbog čega je Zverev ubeđen da teniseri strahuju od Nadala na Rolan Garosu? Istina je da Španac nije uspeo da se vrati u formu posle oporavka od povrede. Neki njegovi udari na pojedinim mečevima i dalje su nalik starom Rafi, ali previše je bilo ranih poraza od početka godine koji su ukazali na to da su slavni dani „kralja šljake“ prošlost.
Međutim, on je sada došao na mesto na kom je pisao istoriju i na kom je iz godine u godinu delovao sve više nedodirljivo. Upravo zbog toga Nadalove kolege ubeđene su u to da kada on kroči na parisku šljaku sve što je loše ostavlja iza sebe i ponovo postaje kralj.
„Igrate protiv te statue, naravno ne prave statue, već prave osobe. U mom umu je Rafael Nadal... Igraću protiv najboljeg Nadala, očekujem to od njega, da bude na ličnom maksimumu, da odigra najbolji tenis posle toliko vremena na ovom turniru. Sećam se 2022. godine kada je došao ovde bez da osvoji Monte Karlo, Madrid ili Rim i svi su stavljali znakove upitnika, a on je došao izdominirao turnirom“, rekao je Zverev.
Isto mišljenje deli i Danil Medvedev, ruski teniser, koji je u Parizu pred početak turnira trenirao sa „Bikom sa Majorke“.
„Iskreno, igrao je dobro. Nismo igrali pet setova, ali on je igrao dobro, bolje nego u Rimu ili Madridu... Odigrali smo set i pobedio me je. Biće mi zanimljivo da vidim kako će igrati protiv Zvereva jer će Rafa uvek biti Rafa. Pobedio je ovde 14 puta, ali treniranje i igranje meča je drugačije“, rekao je Medvedev.
Istakao je ruski as da je srećan što se nije našao u koži Saše Zvereva.
„Sjajan je događaj igrati protiv Rafe na Rolan Garosu, ali to je težak žreb, to je realnost. Rekao bih da zaista, ako se suočite sa njim u trećem ili četvrtom kolu sada kada nema plasman, izgleda normalno da se to može dogoditi. Prvo kolo bi bilo teško protiv nekoga ko je ovde osvojio 14 titula, ali to bi mogla biti zanimljiva kombinacija.. Ja ću da gledam meč i ne stidim se da kažem da sam srećan što neću igrati sa njim u prvom kolu“, poručio je Medvedev.
Susreta sa svojim idlom pribojavao se čak i Karlos Alkaras koji je na pitanje da li je želeo da u prvom kolu igra protiv Nadala dao odričan odgovor.
„Iskreno, ne. Kada sam video da imam 50 odsto šansi da igram protiv Rafe... Hvala“, nasmejao se Alkaras.
Nadal će plesati poslednji ples na pariskoj šljaci, a verovatno samo on zna da li ostali teniseri imaju razloga da ga se plaše ili ne.
Srpski odbojkaš Aleksandar Atanasijević - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2024
SPORT
Srbija napravila novi korak unazad – poraz i od Brazila
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala