Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučević: Preneo sam Tajaniju zabrinutost zbog rezolucije, pozvao ga da opomene Prištinu

© Tanjug / VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIŽMiloš Vučević i Antoni Tajani
Miloš Vučević i  Antoni Tajani - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2024
Pratite nas
Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je da je preneo ministru spoljnih poslova Italije Antoniu Tajaniju razočarenje i zabrinutost srpskog naroda zbog usvojene rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, ali istovremeno je iskazao i da smo ponosni jer veći deo čovečanstva nije glasao za rezoluciju.
“Bojim se da (rezolucija) ništa dobro ne donosi, već otvara duhove prošlosti, nadam se da je u pravu Tajani, a ne ja. Vreme će pokazati”, rekao je Vučević na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Tajanijem u Trstu gde se održava skup italijanskih i srpskih privrednika.
Vučević je kazao da je preneo Tajaniju zabrinutost zbog situacije na KiM I molbu da Italija učini sve što može da se spreči eskalacija na toj teritoriji.
“Zamolio sam Tajanija da se opomene Priština. Krajnje je vreme da se formira ZSO i da se prestane sa uzurpacijom srpske imovine i pre svega sa terorom koji se provodi nad Srbima”, poručio je Vučević.
Vučević je kazao da se nada da će Italija i ostale članice Kvinte biti posvećene i delotvorne po tom pitanju.
Premijer je zahvalio Italiji na podršci Srbiji na evropskom putu, dodajući da od Italije očekuje da bude jedan od najglasnijih zagovornika za “zaokruživanje evropske priče”.
“Promovišemo kao Srbija da sve zemlje i narodi na tom prostoru budu članovi EU i mnoge stvari koje se čine nerešivim koristeći instrumente i integritet EU biće bar za nijansu lakše rešivi i garantovaće mir koji je preko potreban”, rekao je Vučević.

Tajani: Rezolucija nije svaljivanje krivice na Srbiju, odgovornost je individualna

Ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani rekao je danas povodom usvajanja rezolucije o Srebrenici u GS UN da je stav te države jasan i da ono što se dogodilo u Sarajevu nije odgovornost jedne države već da je odgovornost individualna.
"Za nas je to nešto što se tiče prošlosti", rekao je Tajani.
On je dodao da su juče podržali amandmane koji su imali za cilj da se izbegne svaljivanje krivice na Srbiju jer, kako kaže, to ne treba da bude istorijska osuda i napad na jednu državu koja nema direktnu odgovornost.
"Odgovornost je na onima što su izvršili ta dela", rekao je Tajani na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Vlade Srbije Milošem Vučevićem u Trstu.
Na pitanje o dijalogu Beograda i Prištine, Tajani je kazao da Priština mora da poštuje obaveze koje je preuzela pred Evropom naročito što se tiče osnivanje ZSO.
"Treba poštovati obaveze koje su preuzete. Naši vojnici će nastaviti da garantuju stabilnost i mir I da štite manastire", poručio je Tajani.
Govoreći o procesu pristupanja EU, Tajani je izjavio da će se Italija zalagati da se pristupanje Srbije u punopravno članstvo u Evropsku uniju dogodi i pre 2030. godine.
"To je naša želja i mi se za to zalažemo", rekao je Tajani odgovarajući na pitanja novinara o rokovima za pristupanje regiona Evropskoj uniji.
Tajani je poručio da će Italija učiniti sve kako bi rokovi bili što kraći i kako bi se to dogodilo što pre, dodajući da iskreno veruje u ujedinjenje Evrope.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala