- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Izvinjenje Srbiji i Srpskoj zbog senke izdaje“: Nižu se poruke iz Crne Gore povodom glasanja u UN

© Sputnik / Nebojša PopovićPodgorica
Podgorica - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2024
Pratite nas
Srpska kuća u Podgorici, krovna institucija srpske nauke, kulture, umetnosti i informisanja, uputila je izvinjenje građanima i rukovodstvima Srbije i Republike Srpske zbog, kako ističe, izdajničke odluke Crne Gore da glasa za rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN.

"Duboko se izvinjavamo što senka izdaje, bez naše krivice, pada i na naše lice, ali i sa osećajem izuzetnog ponosa delimo zajedničku radost srpskog naroda što su, uprkos neviđenim pritiscima i ucenama, Srbija i Republika Srpska, danas u UN ostvarile veličanstvenu moralnu pobedu", saopšteno je iz Srpske kuće.

Iz Srpske kuće ističu da su ponosni i na jedinstvo kojim je danas srpski narod, uprkos spoljnim moćnicima i unutrašnjim plaćenicima, pokazao da nema te sile, pretnji i ucena koje ga mogu baciti na kolena, prenosi Srna.

"Ishod glasanja, nedvosmisleno je dokazao da kao narod nismo sami i da širom sveta imamo brojne i moćne prijatelje, a da je naum istorijskih neprijatelja srpskog naroda i njegovih zajednica još jednom doživeo poraz", navodi se u saopštenju.

Iz Srpske kuće dodaju da će usvojena rezolucija na duži rok dodatno usložiti odnose u regionu, ali da će biti spremni da svim sredstvima brane čast i slobodu srpskog naroda, ma gde bio.
"U ime onih iz Crne Gore `koji ne ljube lance`, izražavamo veliku zahvalnost za višemesečne ogromne napore koje ste, pojedinačno i kolektivno, uložili da se očekivanja predlagača, pomagača i podržavaoca ne ostvare u meri koju su očekivali", navode iz Srpske kuće.
U saopštenju se ocenjuje da će veličanstvna slika trobojke, koju je usred sale Generalne skupštine UN razvio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, "ostati zauvek među ovovekovnim ikonama celokupnog srpskog naroda".

Srpski nacionalni savet Crne Gore se izvinio Srbiji i Srpskoj zbog glasanja Crne Gore u GS UN o rezoluciji o Srebrenici

Srpski nacionalni savet Crne Gore izvinio se Srbiji, Republici Srpskoj i srpskom narodu, zbog crnogorske podrške rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, porukom da to nije glas većinske Crne Gore.
"Izvini Srbijo, izvini Republiko Srpska, izvini srpski narode, izvinite naši časni preci. Glas Crne Gore na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija za podršku sramnoj Rezoluciji o genocidu u Srebrenici nije glas slobodne i većinske volje građana već okupacione i instalirane vlasti.
Nema opravdanja za sramotu i poniženje koje je vlast u Crnoj Gori nanela srpskom narodu", navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik Saveta Momčilo Vuksanović.
Ističe se da je nakon svih neverovatnih pritisaka Srbija istorijski pobednik na ponos vaskolikog srpskog naroda i slobodnog sveta.
"Osramoćen je samo srpski narod u Crnoj Gori. Očekujemo adekvatno reagovanje naših političkih predstavnika", navodi se u saopštenju.
Za rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN u četvrtak su glasale 84 države, protiv je bilo 19 zemalja, a 68 njih je bilo uzdržano.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala