- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Skandalozna američka pretnja Republici Srpskoj

© AP Photo / Julia NikhinsonZastava SAD
Zastava SAD - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2024
Pratite nas
Dan nakon glasanja u GS UN o rezoluciji o Srebrenici Ambasada SAD u Sarajevu zapretila je krajem Repubike Srpske. Kako je navedeno, secesija ili razdruživanje znače kraj za RS.
Reagujući na jučerašnju izjavu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da je Vlada Srpske odlučila da Federaciji BiH predloži “razdruživanje” na miran način, iz Ambasade SAD kažu da to "drugim režima znači secesiju".
"To je opasno, neodgovorno, antidejtonsko delovanje koje izlaže riziku teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH. A to su ključni interesi SAD", saopšteno je iz Ambasade SAD u Sarajevu.
Navode da će SAD braniti i štititi svoje interese, između ostalog, i pozivanjem na odgovornost onih koji ih izlažu riziku.
"Gospodin Dodik i Vlada RS pokušali su da objasne ovu odluku grupom laži i dezinformacija smišljenih da zaplaše javnost u RS kako bi krenula za njima ovim opasnim putem“, naveli su iz američke Ambasade.
Tvrde da ne postoji međunarodna zavera da za ukidanje Republike Srpske.
“Činjenice su jednostavne i jasne. Ne postoji međunarodna zavera da se ukine RS, a gospodin Dodik ne može izdvojiti niti jednu jedinu izjavu ijednog američkog zvaničnika kojom se poziva na ukidanje RS. BiH nije unija dva entiteta. Kako izričito stoji u Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, BiH je država naslednica Republike Bosne i Hercegovine“, navodi se u saopštenju i dodaje:
"Ustav BiH ne daje pravo na secesiju ili 'razdruživanje; ni entitetima ni bilo kojoj nižoj administrativnoj jedinici. RS može postojati samo unutar BiH. Secesija ili 'razdruživanje' RS ne znači nezavisnost RS niti kraj BiH, nego znači kraj RS“, naveli su iz Ambasade SAD.
Dodika su označili kao nekog čije aktivnosti, kako navode, izlažu riziku budućnost unutar evro-atlantskih institucija koju građani BiH, uključujući Republike Srpske žele.
"Put koji on predlaže bi osigurao da građani RS, njihova deca i unuci nemaju miran, prosperitetan život u demokratiji kakav zaslužuju”.
Proširena sednice Vlade Srbije održana je juče u Srebrenici na kojoj je, kako su saopštili Dodik i premijer Radovan Višković, odlučeno da će u roku od 30 dana Federaciji biti ponuđen dokument o "mirnom razdruživanju", jer ostanak u ovakvoj BiH više nije moguć.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2024
REGION
Dodik: Danas krećemo sa formalnom odlukom o razgraničenju - predlog sporazuma u narednih 30 dana
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala