- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Iako ima neprijateljski stav, Zapadu neće poći za rukom da spreči razvoj Rusije i Belorusije

© POOL / Uđi u bazu fotografijaRadna poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Belorusiji
Radna poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Belorusiji - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2024
Pratite nas
Predsednici Rusije i Belorusije, Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko, imali su u Minsku sastanak kojem su prisustvovale delegacije dve zemlje. Putin je naglasio da se pitanje bezbednosti uvek nalazi u centru pažnje i dodao da će Moskva i Minsk nastaviti da jačaju saradnju u sferi odbrambene bezbednosti.
Konstatovao je i da nema nerešenih pitanja između dve zemlje.
„Zapad pokazuje neprijateljski stav prema Rusiji i Belorusiji ali neće im poći za rukom da spreče razvoj dve zemlje“, istakao je Putin.
On je komentarisao i posledice antiruskih sankcija:
„Sankcije stvaraju određene probleme Rusiji, oni se osećaju, ali i postoje i potencijali za razvoj. Rusija, zahvaljujući sankcijama, velikom brzinom uspeva da povrati izgubljene kompetencije i stvori nove.“
Ruski lider je ukazao da je potrebno identifikovati tačke ključne za dalji uzajamni razvoj.
„Investiciona saradnja i visoke tehnologije predstavljaju prioritetan pravac saradnje Rusije i Belorusije“, istakao je Putin.
Kako je rekao, i poljoprivreda je jedan od najznačajnijih pravaca saradnje, a Belorusija na tom polju pokazuje značajne rezultate.
Tu je i energetika, naveo je ruski predsednik i naglasio da su Belorusija i Rusija postigli određene sporazume u toj sferi i da će oni biti realizovani.

Lukašenko: Nastavljamo da se međusobno podržavamo po svim pitanjima

Minsk i Moskva nastavljaju da jačaju integracije i podržavaju se međusobno po svim pitanjima, izjavio je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko nakon sastanka sa ruskim liderom Vladimirom Putinom u uskom sastavu.
On je istakao da je sa ruskim kolegom razgovarao o varijantama reagovanja na pretnje u blizini granica Savezne države.
Pored toga, Lukašenko je naglasio da je sa Putinom razmotrio i druga osetljiva pitanja od kojih zavisi ekonomija zemlje.
On je apelovao na Moskvu da se operativnije radi na završetku formiranje jedinstvene industrijske politike Savezne države.
„Minsk i Moskva treba da štite svoja tržišta ne jedni od drugih, već od onih koji su Rusiji i Belorusiji uveli sankcije. Na tržištu Savezne države ne treba da bude ograničenja za ruske i beloruske kompanije“, ocenio je Lukašenko.
Takođe je poručio da je Belorusija spremna da nastavi rad sa Rusijom u nuklearnoj sferi, uključujući izgradnju objekata u trećim zemljama.
Lukašenko je objavio i da je Rusija usvojila odluku o uslovima isporuke nafte i gasa Belorusiji i da će one u najskorije vreme biti formulisane.

Belorusija i članstvo u ŠOS

Belorusija će postati deseta zemlja-članica Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) na samitu u Astani u julu, najavio je Putin.
On je dodao da bi želeo da istakne da je Rusija na sve načine doprinela pridruživanju Belorusije u sastav ŠOS-a, te da će do samita u Astani biti završene sve neophodne procedure za to.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala