- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Puštena u rad najveća solarna elektrana u Srbiji

© Tanjug / AVR GROUP/ DRAGAN MUJANSolarna elektrana "Saraorci"
Solarna elektrana Saraorci - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2024
Pratite nas
Posle završene prve faze radova, puštena je u rad najveća solarna elektrana u Srbiji "Saraorci".
Projekat izgradnje solarne elektrane koja se nalazi u naselju Saraorci pored Smedereva, realizovala je nemačka kompanija AVR Group, dok je radove izvela kineska kompanija PowerChina.
Kako se navodi u saopštenju, reč je o fotonaponskoj elektrani, koja koristi obnovljivi izvor energije , odnosno sunčevo zračenje za potrebe proizvodnje električne energije, koja se u potpunosti prenosi u elektrodistributivnu mrežu.
Dodaje se da se procenjuje da će fotonaponska elektrana dovesti do smanjenja emisije ugljen-dioksida u vrednosti od 17.500 tona na godišnjem nivou i da će elektrana povećati i sveukupan proizvodni udeo "zelene energije" u elektroenergetskom sistemu Srbije, kao i da će igrati ključnu ulogu u zaštiti životne sredine i promovisanju održivosti u Srbiji.
© Tanjug / AVR GROUP/ DRAGAN MUJANSolarna elektrana "Saraorci"
Solarna elektrana Saraorci - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2024
Solarna elektrana "Saraorci"
Glavni inženjer Bojan Lazić AVR Group nakon puštanja u rad solarne elektrane rekao da je očekivana godišnja proizvodnja elektrane dovoljna za snabdevanje oko 2.400 domaćinstava.
"Ovo je prvi projekat u našem portfoliu od ukupno 300 megavata koje planiramo da gradimo u narednom periodu. Sama izgradnja je bila veoma izazovna, ali smo u ovom procesu mnogo naučili i radujemo se budućim projektima", rekao je on.
Lazić je, kako se dodaje u saopštenju, najavio i da se u junu 2024. očekuje početak izgradnje nove solarne elektrane u Obrenovcu , snage od 9,95 megavata, a odmah potom i izgradnja druge faze solarne elektrane u "Saraorcima".
Prema njegovim rečima, druga faza izgradnje solarne elektrane u Saraorcima je posebno interesantna po tome što se planira izdavanje digitalnog tokena koji će investitorima dati mogućnost ulaganja uz ostvarenje prinosa.
Generalni menadžer kompanije PowerChina, Đan Lejvi rekao je da je ova solarna elektrana rezultat zajedničkih napora i značajna je prekretnica na putu razvoja zelene energije u Srbiji.
"To ne samo da je unelo novu vitalnost u lokalni ekonomski razvoj, već je i poboljšalo očuvanje životne sredine i efikasnost energetskog sistema zemlje", rekao je on i dodao da je PowerChina, kao vodeća kompanija u oblasti globalne energetske izgradnje, uvek praktikovala koncept zelenog razvoja i promovisala energetsku transformaciju.
Lejvi je naveo i da će u budućnosti, PowerChina nastaviti da se pridržava koncepta zelenog razvoja i uz podršku srpske vlade i kineske ambasade će dodatno povećati ulaganja u oblast zelene energije koja će uticati na ekonomski i društveni razvoj Srbije i dati veći doprinos ostvarenju održivog razvoja zemlje.
On je naglasio i da ovaj projekat ima potencijal da bude značajna prekretnica, dodatno jačajući dugogodišnje prijateljstvo između Kine i Srbije.
© Tanjug / AVR GROUP/ DRAGAN MUJANSolarna elektrana "Saraorci"
Solarna elektrana Saraorci - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2024
Solarna elektrana "Saraorci"
U saopštenju se navodi da je solarna elektrana u Saraorcima, popravlja naponske prilike na naponskom izvodu preko kojeg se vrši napajanje mesta Mala Krsna, Skobalj, Osipaonica, Lugavčina, Saraorci i Lozovik.
Elektrana je projektovana u skladu sa važećim tehničkim propisima i standardima, kao i Pravilima o radu distributivnog sistema.
Ističe se i da elektrana celokupnu proizvodnju plasira u distributivni sistem električne energije Srbije.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala