- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Pljačkaši grobova u Obrenovcu, oskrnavljena 42 groba

© Sputnik / Lola ĐorđevićUpaljene sveće
Upaljene sveće  - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2024
Pratite nas
U Obrenovcu i mestu pored ovog grada Zvečkoj opljačka su 42 groba. Ovo nije prvi put da su romski grobovi meta pljačkaša u Obrenovcu.
Otvorene su ili razbijene ploče na lokalnom groblju u obrenovačkom selu Zvečka.
"Kada nisu mogli da otvore, saznali su da je bio limen sanduk, kako se to radi u bolnici, pokušali su ašovima i drugim alatima da otvore. Nisu mogli pa su izneli do pola sanduka iz grobnice“, kaže književnik Zlatibor Jovanović.
U početku je pomislio da je grobnica oskrnavljena zbog osvete. Pokušana je, kaže, i pljačka grobnice najbogatijeg obrenovačkog Roma, građena kao tvrđava od vrhunskog materijala.
Romi veruju u zagrobni život, pa shodno tome, prilikom ispraćaja, u kovčeg stave novac i sve lične dragocenosti koje je pokojnik imao.
"Konačno pitanje je šta će sa pokojnikom da se desi kada prolazi kroz taj tunel i kada dođe do reke. Ako nema novaca da plati čamdžiju, onda neće ugledati svetlo božije“, objašnjava Jovanović verovanja kod Roma.
Nažalost, kako je rekao, to može biti i motiv pljačke.
Poslednjih noći oskrnavljena je i grobnica njegovog sina na Obrenovačkom groblju.
To je samo jedna od 23 grobnice koje su tada oskrnavljene. Jovanović je bio svedok užasne slike.
"Ja sada mogu da dam izjavu, da govorim za RTS, zato što sam popio 20 miligrama bromazepama za 24 sata. Mislim da mentalni sklop tih ljudi prevazilazi ovo nadljudsko što može razum da shvati“, kaže Jovanović.
Policija je završila i uviđaj na Obrenovačkom groblju, na kojem su do sada romske grobnice skrnavljene sedam-osam puta, iako je groblje dobro ograđeno a ima i kamera na ulazu. Sagovornik RTS-a kaže da je uprava groblja obećala da će sanirati sve grobnice, a da će i Romi sami pokušati da osvetle svoje parcele i pokriju ih kamerama.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala