- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Najava iz Evropske centralne banke - smanjenje referentnih kamatnih stopa za 0,25 odsto

© AFP 2023 / DANIEL ROLANDBivše sedište ECB u Frankvurtu i logo evra
Bivše sedište ECB u Frankvurtu i logo evra - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2024
Pratite nas
Potpredsednik Evropske centralne banke (ECB) Luis de Gindos najavio je da će banka na sastanku 6. juna smanjiti referentne kamatne stope za 25 baznih poena.
Na pitanje lista Oberesterajhiše nahrihten da li je smanjenje kamatnih stopa u evrozoni u junu izvesno i za koliko, Gindos je odgovorio da se banka zalaže za "razborit pristup" koji predviđa smanjenje kamata za 0,25 odsto, odnosno za 25 baznih poena.
Referentna kamatna stopa na glavne operacije refinansiranja u evrozoni trenutno iznosi 4,5 odsto, kamatna stopa na depozite četiri odsto, a marginalna kamatna stopa 4,75 odsto.
On je ipak naglasio da postoji "ogroman stepen neizvesnosti" povodom daljeg kretanja kamatnih stopa do kraja 2024. godine.
"Nismo donosili odluke o broju smanjenja kamatnih stopa niti o njihovoj veličini. Videćemo kako će se ekonomski podaci razvijati. Ništa nije unapred određeno u pogledu smanjenja ili promene kamatnih stopa", istakao je Luis de Gindos.
Prema njegovim rečima, projekcije Evropske centralne banke predviđaju da će inflacija u evrozoni dostići stabilan nivo od dva odsto sredinom 2025. godine, objavljeno je na sajtu ECB.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala