- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Kineski „galeb“ sleće u Evropu, šta će sada Amerikanci /video, foto/

© AP Photo / Ng Han GuanElektrični automobil "Galeb" kineske kompanije "BID"
Električni automobil Galeb kineske kompanije BID - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2024
Pratite nas
Dok neki američki vozači žude za pristupačnijim opcijama električnih vozila, Americi ostaje da gleda kako ostatak sveta dobija pristup nekim od najjeftinijih električnih vozila na tržištu, piše „BI“.
Kineski proizvođač automobila BID (BYD), „Teslin“ najveći rival u Kini, najavio je prošlog meseca da će svoj pristupačni električni hečbek, „Sigal“ (Seagull, u prevodu galeb), dovesti u Evropu već 2025. godine. Osnovni model „Galeba“ u Kini se prodaje za manje od 10.000 dolara.
Evropski potrošači neće imati istu cenu zbog tarifa i lokalnih standarda, ali "Blumberg" piše da su rukovodioci BID-a najavili da očekuju da će automobil biti prodavan po ceni od manje od 20.000 evra ili 21.500 dolara.
BID-ov „Galeb“ je već otišao u inostranstvo kada je predstavljen na manjim tržištima električnih vozila, poput Meksika, gde se automobil prodaje kao „Dolphin Mini“za oko 21.000 dolara. A njegovi planovi da se proširi na evropsku teritoriju samo povećavaju poziciju BID-a kao dominantne globalne sile u sektoru električnih automobila.
U međuvremenu, američki vozači postaju sve izolovaniji kada je u pitanju pristup jeftinijim alternativama kineskog brenda.
Šanse da BID dođe u Ameriku već su bile male zbog kombinacije potražnje i geopolitičkih tenzija, objavio je u martu „Biznis insajder“. Bajdenova administracija je u februaru saopštila da će istraživati kineske proizvođače automobila zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost da prikupljaju osetljive podatke od potrošača.
Ali ,studija o potražnji za električnim automobilima u SAD početkom ove godine, koju je sprovela analitička kompanija „GBK collective“, pokazala je da bi polovina američkih vozača razmislila o električnim ili hibridnim automobilima ako bi postojale jeftinije alternative, a Bajden je samo dodatno odbio svaku priliku da kineska kompanija uđe na američko tržište.
Bela kuća je u četvrtak objavila da će primeniti porez od 100 odsto na električna vozila kineskih brendova, navodeći nepoštene trgovinske prakse i pretnje američkim preduzećima.
To znači da američkim potrošačima preostaje samo da se nadaju vozilim po pristupačnijim cenama, odnosno ispod 30.000 dolara. Do sada su, međutim, veliki brendovi poput „Tesle“ ili „Forda“ bili spori u isporuci, preneo je „Blic biznis“.
Izvršni direktor „Tesle“ Ilon Mask godinama je zagovarao ideju o električnom vozilu po ceni ispod 30.000 dolara.
Nakon što je Rojters u aprilu izvestio da „Tesla“ preusmerava fokus na robotaksije, analitičari su rekli da je jeftiniji model važniji ako kompanija traži preokret usred pada prodaje. Mask je krajem aprila najavio da dolazi jeftin „Tesla“.
Nekoliko dana nakon Maskovog uveravanja, izvršni direktor „Forda“ Džim Farlei je takođe potvrdio da kompanija radi na električnim vozilima koja će koštati od 25.000 do 30.000 dolara.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala