- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Izložba „Rusko-crnogorski odnosi tokom epohe Petra Velikog“ u Podgorici

© Foto : Sputnjiku ustupio Ruski domNajava zložbe „Rusko-crnogorski odnosi tokom epohe Petra Velikog“
Najava zložbe „Rusko-crnogorski odnosi tokom epohe Petra Velikog“ - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2024
Pratite nas
Povodom 325. godišnjice obučavanja ruskih navigatora u školi Marka Martinovića, u petak 24. maja, u 19 sati, u kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici biće održano svečano otvaranje izložbe „Rusko-crnogorski odnosi tokom epohe Petra Velikog“.
U okviru predstavljanja postavke biće održana premijerna projekcija dokumentarnog filma o Savi Vladislaviću Raguzinskom, istaknutom srpskom diplomati u službi ruskog cara Petra Velikog.
Izložba će biti otvorena na Dan svetih Kirila i Metodija i trajaće do 6. juna – Dana ruskog jezika. Dan ruskog jezika je neraskidivo povezan sa imenom Aleksandra Sergejeviča Puškina: 6. juna se navršava 225 godina od rođenja slavnog ruskog pesnika. Voljom istorije upravo je Sava Vladislavić zaslužan za to što je Rusija dobila Puškina.
O neverovatnoj vezi Vladislavića, Puškina i Rusije govoriće reditelj filma ,,Sava Vladislavić“ Slavica Stefanović i potomak grofa Vladislavića Branko Vukomanović.
Izložbu su pripremili Ruska državna bibilioteka i Rusko istorijsko društvo uz podršku Ruskog doma u Beogradu.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala