- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Zapadni mediji: Zbog uspeha ruske vojske, Blinken menja stav o primeni američkog oružja u Ukrajini

© AP Photo / Charles DharapakZgrada Stejt departmenta
Zgrada Stejt departmenta - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2024
Pratite nas
Američki Stejt department predlaže administraciji predsednika Džozefa Bajdena da dozvoli Ukrajini da izvodi napade na teritoriju Rusije američkim oružjem, piše list „Njujork tajms“, pozivajući se na neimenovane zvaničnike.
„Na inicijativu Stejt departmenta administracija trenutno vodi vatrene diskusije povodom ublažavanja zabrane (upotrebe američkog oružja na teritoriji Rusije) kako bi se omogućilo Ukrajincima da izvode napade sa druge strane granice sa Rusijom“, navodi se u članku.
Ističe se da je ovakav predlog izneo državni sekretar Entoni Blinken. Prema informaciji lista, ova inicijativa još nije zvanično predstavljena Bajdenu, a takođe je nejasno koliko je podržavaju Bajdenovi bliski saradnici.
Zvaničnici ističu da je Blinken promenio stav o američkom oružju zbog uspeha ruskih snaga u Ukrajini.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov prokomentarisao je pozive američkih političara da SAD dozvole Kijevu primenu američkog oružja za napade na rusku teritoriju rečima da usijane glave u američkom Kongresu žele da dodatno izazovu tenzije oko Ukrajine.
Prethodno, grupa američkih kongresmena, na čelu sa predsedavajućim Komiteta za obaveštajne poslove Predstavničkog doma Majkom Tarnerom, apelovala je na ministra odbrane Lojda Ostina da dozvoli Ukrajini da upotrebi američko oružje za napad na rusku teritoriju.
Zvanično, stav Pentagona po ovom pitanju ostaje nepromenjen – on se protivi upotrebi prebačenog oružja za napade na rusku teritoriju.
Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
„Testirate naše strpljenje“: Rusija reagovala na provokacije američkog Kongresa
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala