- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

'Videli ste šta je bilo s Ficom': Šokantna pretnja premijeru Gruzije; EU: Izvučeno iz konteksta

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaVid na Tbilisi, Gruziя
Vid na Tbilisi, Gruziя - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2024
Pratite nas
Premijer Gruzije Irakli Kobahidze izjavio je da je tokom telefonskog razgovora o usvojenom zakonu o stranim agentima jedan evropski komesar pokušao da ga zastraši primerom nedavnog atentata na premijera Slovačke Roberta Fica.
„Pored kontinuiranih ucena (sa Zapada) desila se i šokantna pretnja koja je izrečena tokom telefonskog razgovora sa jednim od evropskih komesara. Tokom razgovora sa mnom on je nabrojao čitav niz mera koje bi zapadni partneri mogli da preduzmu ukoliko bude nadglasan veto na zakon o transparentnosti i, nabrajajući te mere, rekao je: 'Videli ste šta se desilo sa Ficom i trebalo bi da budete veoma oprezni'“, rekao je Kobahidze, prenela je pres-služba gruzijske Vlade.
Prethodno je Kobahidze izjavio da gruzijske vlasti ne žele „ukrajinizaciju“ zemlje, niti stvaranje „majdana“ i „drugog fronta“ protiv Rusije.
U međuvremenu oglasio se i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji koji je u saopštenju priznao da je pomenuo "slučaj Fico" u telefonskom razgovoru sa gruzijskim premijerom, ali da njegove reči nisu bile pretnja i da su izvučene iz konteksta.

Zakon o stranim agentima

U utorak je u gruzijskom parlamentu održana plenarna sednica na kojoj je usvojen nacrt Zakona o stranim agentima. U parlamentu je tokom razmatranja usvajanja nacrta izbila tuča između poslanika.
Portparol Evropske komisije Peter Stano zakon o stranim agentima nazvao „ozbiljnom preprekom ka evropskom putu Gruzije“, dok je portparol Bele kuće Karin Žan Pjer rekla da usvajanje tog dokumenta može da dovede do „fundamentalnog revidiranja“ odnosa SAD i Gruzije.
Parlament Gruzije je 7. marta 2023. godine u prvom čitanju usvojio predlog Zakona o stranim agentima. Nakon toga su u prestonici zemlje počeli masovni mitinzi koje je rasterivala policija uz primenu suzavca i vodenih topova. Kasnije su vlasti povukle dokument iz parlamenta.
U aprilu ove godine vladajuća partija „Gruzijski san ponovo je iznela sporni predlog zakona na razmatranje zakonodavnog organa. Ovaj put se umesto termina „agent stranog uticaja uticajem“ koristi pojam „organizacija koja sprovodi interese strane sile“. Ostatak sadržaja je nepromenjen. Najzad, u Tbilisiju su obnovljeni protesti uz zahtev da se opozove predlog zakona. Lokalna opozicija tvrdi da je ovaj dokument analog ruskog i usmeren je „protiv prijatelja zemlje“.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je takve izjave apsurdnim, podsetivši da je prva zemlja koja je osmislila sistem borbe protiv stranih agenata, Sjedinjene Američke Države. On je dodao da je to sada postala globalna praksa.
Gruzija - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2024
SVET
Gruzija: Ne želimo da dozvolimo ukrajinizaciju zemlje, majdan ni drugi front protiv Rusije
Pogledajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala