- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Tinejdžeri koji puše kanabis 11 puta su skloniji psihičkim problemima

džoint - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2024
Pratite nas
Jača marihuana koja je danas dostupna ljudima znači da među tinejdžerima koji je puše postoji 11 puta veća verovatnoća da razviju probleme povezane sa mentalnim zdravljem u odnosu na one koji to ne čine.
Kako je pokazalo istraživanje objavljeno u časopisu „Psychological Medicine“, veza između kanabisa i psihotičnih poremećaja može biti jača nego što sugerišu prethodna istraživanja, koja su uglavnom bila zasnovana na starijim podacima kada je kanabis bio manje efikasan.
Istraživači su upozorili da su tinejdžeri posebno ranjivi na efekte kanabisa.
Naučnici su pregledali ranije medicinske podatke sa Univerziteta u Torontu, Centra za bolesti zavisnosti i mentalno zdravlje i ICES-a, ranije poznatog kao Institut za kliničku evaluaciju nauke.
Reč je o podacima o 11.000 tinejdžera iz Ontarija, gde su uzeti u obzir i podaci o njihovim hospitalizacijama, pozivima hitne pomoći i informacijama o ambulantnim posetama lekara mladim pacijentima.
Naučnici kažu da je njihovo istraživanje prvo koje ukazuje na „vezu između upotrebe kanabisa u tinejdžerskom uzrastu i naknadnih dijagnoza psihotičnih poremećaja“.
„Otkrili smo veoma jaku povezanost između upotrebe kanabisa i rizika od razvoja psihotičnih poremećaja u adolescenciji. Bili smo iznenađeni jer nismo pronašli dokaze o takvoj povezanosti među ljudima u odrasloj dobi“, rekao je Andre Mekdonald, jedan od učesnika studije.
Naučnici pretpostavljaju da tinejdžerski mozak u razvoju u današnjem vremenu mnogo lošije reaguje na džointekoji su znatno jači u odnosu na one od pre nekoliko decenija.
„Prosečna jačina tetrahidrokanabinola (THC), glavne psihoaktivne komponente kanabisa, porasla je sa oko 1 odsto u 1980. na 20 odsto u 2018. godini“, rekli su istraživači.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala