- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Sutra puštanje u rad najveće solarne elektrane u Srbiji "Saraorci"

CC0 / Unsplash/Zbynek Burival / solarni paneli
solarni paneli - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2024
Pratite nas
Svečano puštanje u rad najveće solarne elektrane u Srbiji "Saraorci" održaće se u petak 24. maja u istoimenom naselju, pored Smedereva, a događaju će prisustvovati predstavnici kompanija koje su radile na izgradnji te elektrane, predstavnici ministarstva rudarstva i energetike i gradonačelnica Grada Smedereva,Jasmina Vojinović.
Prva faza radova na izgradnji najveće solarne elektrane u Srbiji "Saraorci" čija ukupna snaga u prvoj fazi iznosi 9.86MW (11,8 MWp) dok u je u drugoj fazi predviđena snaga od 1.5MW (1,86 MWp), završena je, saopšteno je iz kompanije "PowerChina", prenosi Tanjug.
Reč je o fotonaponskoj elektrani, koja koristi obnovljivi izvor energije, sunčevo zračenje, za potrebe proizvodnje eleketrične energije, koja se u potpunosti prenosi u elektrodistributivnu mrežu. Očekivana godišnja proizvodnja elektrane je 15.1 GWh,što je dovoljno za snabdevanje oko 2.400 domaćinstava.
Iskorišćavanjem solarne energije, ova elektrana će igrati ključnu ulogu u zaštiti životne sredine i promovisanju održivosti u Srbiji. Procenjuje se da će fotonaponska elektrana dovesti do smanjenja emisije CO2 u vrednosti od 17.500 tona na godišnjem nivou. Elektrana će povećati i sveukupan proizvodni udeo "zelene energije" u elektroenergetskom sistemu Republike Srbije.
Elektrana popravlja naponske prilike na 35 kVnaponskom izvodu preko kojeg se vrši napajanje mesta Mala Krsna, Skobalj, Osipaonica, Lugavčina, Saraorci i Lozovik. Elektrana je projektovana u skladu sa važećim tehničkim propisima i standardima, kao i Pravilima o radu distributivnog sistema, a celokupnu proizvodnju plasira u distributivni sistem električne energije Srbije.
Projekat fotonaponske elektrane realizovala je nemačka kompanija AVR Group, dok je radove izvela kineska kompanija PowerChina.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala