- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Preduzećemo kontramere ako Japan odustane od pacifizma

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije u Moskvi
Zgrada Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2024
Pratite nas
Rusija će preduzeti kontramere ako Japan ukine član Ustava koji predviđa odricanje od Oružanih snaga, izjavila je za Sputnjik direktorka trećeg azijskog departmana Ministarstva spoljnih poslova Rusije Ljudmila Vorobjova.
Prema njenim rečima, Moskva nastavlja da pomno prati pokušaje Tokija „da revidira pacifističke odredbe posleratnog Ustava u skladu sa politikom sadašnje administracije ka ubrzanoj remilitarizaciji“.
Ovaj proces dobija na zamahu, primetila je Vorobjova.

„Takav razvoj događaja je pun dodatnih pretnji po bezbednost Rusije. Kao odgovor, bićemo prinuđeni da preduzmemo kontramere za jačanje kapaciteta nacionalne odbrane“, rekla je ona, ističući da je osnovni zakon čisto unutrašnje pitanje država.

Japanska strana mora biti svesna da moguće ukidanje člana devet ne može proći bez spoljnopolitičkih posledica, upozorila je diplomata. Kako je podsetila, on predviđa odustajanje od „rata kao suverenog prava nacije, kao i pretnje ili upotrebe Oružanih snaga kao sredstva za rešavanje međunarodnih sporova“.

„Odstupanje Japana od mirnog razvoja koji su promovisale prethodne generacije japanskih političara neizbežno će pokrenuti nove bezbednosne izazove, dovešće do povećanja napetosti u azijsko-tihookeanskom regionu i podstaći će novu fazu u trci u naoružanju“, konstatovala je Vorobjova, dodajući da konačan izbor mora da donese japanski narod na referendumu, do kojeg je dug put.

Moskva ne namerava da inicira obnavljanje političkih kontakata sa Japanom u trenutnoj situaciji, poručila je Vorobjova.
S tim u vezi, navela je da atmosfera odnosa sa Japanom nastavlja da se pogoršava, podećajući da je Tokio u martu usvojio 22. paket sankcija.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala