- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Ne čude nas optužbe zapadnih medija za atentat na Fica, treba znati ko širi dezinformacije

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2024
Pratite nas
Ne treba se čuditi tome što su zapadni mediji optužili Rusiju za atentat na premijera Slovačke Roberta Fica, kao i za događaje u Novoj Kaledoniji, izjavila je na brifingu portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
Komentarišući optužbe koje je „Bi-Bi-Si “ izneo na račun Rusije o događajima u Novoj Kaledoniji, Zaharova je podsetila i na nedavni atentat na Fica.
„Bez obzira što se to dogodilo pred očima celog sveta i sve se odigralo uživo, zapadni mediji su imali drskosti da za to optuže Rusiju“, naglasila je portparol.
Ona je dodala da se ovde može izmisliti i Nova Kaledonija ili pripisati još neka nepostojeća galaksija.
„Ovde nema mesta čuđenju, a ni razočaranju. Samo treba jednostavno znati ko širi dezinformacije, ko generiše fejkove i čini sve da svet odvede u neku drugu istinu“, zaključila je diplomata.
Podsetimo, slovački premijer Robert Fico ranjen je u pucnjavi nakon sednice Vlade 15. maja, koja je održana u gradu Handlova, na oko 150 kilometara severoistočno od Bratislave. Na Fica je pucano kada je posle sednice izašao da se pozdravi sa okupljenim građanima. Napadač, Juraj Cintula, odmah je uhapšen i protiv njega je podignuta optužnica za krivično delo pokušaj ubistva iz političkih razloga.
Potpredsednik parlamenta Slovačke Ljuboš Blaga izjavio je da je atentator na Fica, 71. godišnji Juraj Cintula, proukrajinski orijentisan i optužio liberalne američke medije za širenje dezinformacija kako bi prikrili ovu činjenicu.
Prethodno, nemiri u Novoj Kaledoniji su počeli prošle nedelje nakon što su poslanici u nacionalnoj skupštini u Parizu izglasali izmene zakona koje će omogućiti većem broju državljana Francuske da glasaju na lokalnim izborima u toj zemlji. Lideri domorodaca smatraju da će to neutralisati njihov politički uticaj. Francuska vlada je 15. maja proglasila vanredno stanje na Novoj Kaledoniji, koje uključuje noćni policijski čas, kao i zabranu javnih okupljanja, prodaju alkohola i nošenja oružja, a na ostrvo je iz Francuske poslato pojačanje od 1.000 policajaca.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala