- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Roskosmos“: Alarmantna je želja Zapada da svemir pretvori u poprište za vojne operacije

© Sputnik / RIA NovostiMars
Mars - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2024
Pratite nas
Izuzetno je zabrinjavajuća želja brojnih zapadnih zemalja da svemir pretvore u poprište za potencijalne vojne operacije, izjavio je generalni direktor „Roskosmosa“Jurij Borisov.
On je na sastanku rukovodilaca svemirskih agencija zemalja-članica BRIKS istakao da oružje ne sme biti raspoređeno u kosmosu.
S tim u vezi, zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov rekao je da se Moskva uvek zalaže za očuvanje svemira isključivo kao mirne sredine.

„Budući da je potpisnica sporazuma o mirnom korišćenju svemira, Rusija se uvek zalagala i nastavlja da se zalaže za očuvanje kosmosa isključivo kao mirnog okruženja“, podsetio je Rjabkov.

Kako je rekao, Rusija na sastanak šefova svemirskih agencija zemalja-članica BRIKS-a u Moskvi gleda kao na potvrdu saglasnosti učesnika organizacije da razvijaju saradnju u svemiru.
„Današnji sastanak odvija se u proširenom sastavu, to je veoma simbolično. Vidimo to ne samo kao dobar znak i odraz podrške ruskom predsedavanju već i kao potvrdu saglasnosti svih učesnika da se razvija saradnja u kosmičkoj sferi - a to je najvažnije“, poručio je ruski diplomata.
Moskva očekuje da će zajedničkim naporima zemalja-članica BRIKS-a predstojeći samit u Kazanju biti sinonim za uspeh i oličenje istinskog strateškog partnerstva, dodao je Rjabkov.
Rusija je ranije predložila nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN o potvrđivanju obaveza zemalja da neće koristiti svemir za raspoređivanje oružja. Dokument je, između ostalog, apelovao na sve zemlje da preduzmu hitne mere kako bi sprečile trajno razmeštanje oružja u svemir. Nacrt rezolucije takođe poziva na korake koji bi sprečili upotrebu sile u svemiru, iz njega prema Zemlji i obrnuto.
Za rezoluciju su glasale Rusija, Kina, Alžir, Gvajana, Ekvador, Mozambik i Sijera Leone. Švajcarska je bila uzdržana. Protiv su bile SAD, Francuska, Velika Britanija, Japan, Slovenija, Južna Koreja i Malta. Rezolucija nije usvojena jer nije dobila potrebnih devet od 15 glasova.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala