- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Sve je stabilno“: Putin doputovao u Minsk, u prvom planu – tema bezbednosti /video/

© POOL / Uđi u bazu fotografijaPredsednici Belorusije i Rusije, Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin
Predsednici Belorusije i Rusije, Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin  - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2024
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin doputovao je u Minsk, u dvodnevnu zvaničnu posetu.
Ruskog predsednika na aerodromu je dočekao beloruski lider Aleksandar Lukašenko.
Putin je po dolasku u Minsk odmah održao kratak sastanak sa beloruskim kolegom. Tom prilikom je istakao da namerava da razgovara sa beloruskim kolegom o bezbednosnim pitanjima.
On je napomenuo da su članovi vlada Rusije i Belorusije mnogo toga uradile u poslednje vreme vezano za odnose dve zemlje, uz direktnu podršku i učešće lidera.
„Danas i sutra ćemo o svemu tome razgovarati, uključujući pitanja bezbednosti, kojima vi posvećujete veliku pažnju. Sve je stabilno i dobro se razvija“, rekao je Putin.
Takođe je dodao da će se razgovarati i o drugoj fazi vojnih vežbi nestrateških nuklearnih snaga, što je povezano sa „direktnim učešćem beloruskih prijatelja, kolega iz vojne sfere u tim događajima“.
Putin je dodao da je uoči posete Belorusiji razgovarao sa ruskom Vladom o svim pravcima saradnje sa Belorusijom, te da će neki članovi Vlade doputovati u Minsk kako bi učestvovali na sastancima u petak.
„Imamo široku agendu. Drago mi je što sam uspeo da dođem danas“, rekao je ruski lider.
Lukašenko je, sa svoje strane, rekao da će tokom razgovora sa Putinom tema bezbednosti biti izneta u prvi plan.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je ranije rekao da će lideri već u četvrtak uveče razgovarati a da zvanični deo posete počinje u petak.
Kako je saopštila pres služba lidera Belorusije, Putin i Lukašenko će sutra u Dvorcu nezavisnosti prvo razgvarati u uskom sastavu a potom sa delegacijama.
Na dnevnom redu biće niz pitanja koji se tiču stanja i perspektiva belorusko-ruskih odnosa - politički dijalog, realizacija zajedničkih trgovinsko-ekonomskih projekata, jačanje bezbednosti i drugo.
Ambasador Belorusije u Moskvi Dmitrij Krutoj rekao je za Sputnjik da će predsednici razgovarati i o vežbama testiranja upotrebe nestrateškog nuklearnog naoružanja.
Takođe oni će jedan drugog informisati o rezultatima međunarodnih poseta koje su imali prethodnih dana - o Putinovoj poseti Kini i Lukašenkovom boravku u Azerbejdžanu.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala