- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

London predaje Kijevu novi paket vojne pomoći od 190 miliona dolara

© AFP 2023 / ANATOLII STEPANOVUkrajinski vojnici u rovu
Ukrajinski vojnici u rovu - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2024
Pratite nas
Velika Britanija i njeni saveznici šalju Ukrajini novi paket vojne pomoći u vrednosti od 150 miliona funti (190,9 miliona dolara), objavio je list „San“, pozivajući se na britanskog ministra odbrane Granta Šapsa.
„Paket vojne pomoći od 150 miliona funti šalje se u Ukrajinu za jačanje vazdušne i pomorske odbrane“, precizira se u saopštenju.
Pomoć sadrži radare za protivvazdušnu odbranu, opremu za simulaciju i sisteme za radioelektronsko ratovanje ukupne vrednosti od 70 miliona funti, piše list. Osim toga, paket pomoći će uključivati male čamce, izviđačke bespilotne letelice i bespilotne čamce u vrednosti od 80 miliona funti.
Napominje se da će sredstva biti izdvojena iz Međunarodnog fonda za pomoć Ukrajini, u koji su London i njegovi saveznici do marta uložili oko 900 miliona funti. Fondu su se pridružile Velika Britanija i njeni partneri, kao što su Litvanija, Danska, Švedska, Norveška i Holandija.
Rusija smatra da isporuke oružja Ukrajini ometaju rešavanje situacije, direktno uključuju zemlje NATO-a u sukob i predstavlja „igranje vatrom“. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju. Prema njegovim rečima, SAD i NATO direktno učestvuju u sukobu, uključujući ne samo isporučivanjem oružja, već i obučavanjem vojnika u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i drugim zemljama. U Kremlju su izjavili da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi pregovorima i da će imati negativan efekat.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala