- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kina: Britanija doliva ulje na vatru oko ukrajinskog sukoba, a ne mi

© Sputnik / Ilya Pitalev / Uđi u bazu fotografijaKina
Kina - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2024
Pratite nas
Tvrdnje ministra odbrane Velike Britanije Granta Šapsa da Kina isporučuje ili je spremna da isporuči smrtonosno oružje Rusiji su neosnovane, saopštila je kineska ambasada u Londonu.
U saopštenju se ističe da Peking poziva London da odbaci neosnovane optužbe protiv Kine i da prestane da doliva ulje na vatru oko ukrajinskog sukoba, već da ozbiljno razmisli o svojoj ulozi po pitanju međunarodnog mira i bezbednosti.
Takođe se naglašava da Britanija treba da zaista učini nešto u interesu međunarodnog mira i pravde.
Prema saopštenju, Kina zauzima pravedan i objektivan stav o ukrajinskom pitanju.
„Aktivno radimo na promovisanju mirovnih pregovora i doprinosu političkom rešavanju sukoba“,navodi se u saopštenju.
Pored toga, diplomatsko predstavništvo zaključuje da se kineske vlasti pridržavaju razumnog i odgovornog pristupa izvozu oružja, kao i da Peking kontroliše izvoz robe dvostruke namene u skladu sa zakonima i propisima.
Istovremeno, portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Vang Venbin rekao je da Peking odbacuje neodgovornu klevetu britanskih zvaničnika i dodao da ulje na vatru ukrajinskog sukoba doliva Britanija, a ne Kina, jer je upravo London sprečio Moskvu i Peking da pre dve godine postignu sporazum.
Prethodno, ministar odbrane Velike Britanije Grant Šaps izjavio je da da London i Vašington, navodno, raspolažu „dokazima“ da Kina šalje ili namerava da počne da šalje Rusiji oružje za korišćenje u ukrajinskom sukobu, iako nisu pružili dokaze za to.
Pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan prokomentarisao je da SAD nemaju informacije o tome da Kina navodno namerava da isporuči Rusiji oružje koje će se koristiti u zoni sukoba u Ukrajini.
Prethodno, portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin izjavio je da SAD pružaju vojnu pomoć Ukrajini, ali kritikuju normalnu saradnju Rusije i Kine, nazvao je to licemerjem i tipičnim primerom dvostrukih standarda. U Pekingu su takođe upozoravali Vašington da prebacivanje krivice na druge neće rešiti ukrajinsku krizu.
Zastave Rusije i Kine - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2024
SVET
Kineski diplomata odbrusio američkom kolegi u UN: Ne mešajte se u našu saradnju sa Rusijom
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala