- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Cena skače iz dana u dan: Šta se dešava na svetskom tržištu pomorandži?

CC0 / rawpixel.com / U.S. Department of Agriculture (Source) / Pomorandže
Pomorandže - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2024
Pratite nas
Sve ekstremniji vremenski uslovi i epidemija bakterijske infekcije citrusa pogurali su cene pomorandži i soka od pomorandže na svetskim berzama na novi istorijski rekord (10,2 dolara za kilogram).
Od 2021. godine, do danas, cena pomorandžinog soka porasla je gotovo četvorostruko, a odnos ponude i potražnje ove robe na svetskim tržištima već neko vreme je neizbalansiran tj. ponuda ne može da isprati potražnju, pokazuju podaci američkog ministarstva poljoprivrede.
Maloprodajne cene ovog skoka drastično skaču, maltene iz dana u dan, a nepovoljan razvoj situacije na svetskom tržištu naveo je mnoge na pitanje da li na sok od pomorandže može polako da se zaboravi?

Brazil i SAD najveći proizvođači i najviše pogođeni neprilikama

Brazil (tj. država Sao Paolo) i SAD (tj. Florida) čine 85 odsto svetskog izvoza pomorandži i soka od pomorandže, a upravo su pomenute vremenske neprilike i epidemija bakterije koja ubija citrusna voća najžešće na tom području.
Na primer, temperature tokom zimske sezone u Brazilu redovno su prelazile 40 stepeni, a zabeležena je i rekordna temperatura od 59 stepeni celzijusa - u prestonici. Ovaj toplotni talas, kažu podaci Britanske asocijacije voćnih sokova, doveo je do pada ponude pomorandži i soka od pomorandže na 50-ogodišnji minimum. Zato je rast cena neizbežan.
„Dobavljači i proizvođači naporno rade da se izbore sa trenutnom situacijom i smanje nestašice, ali realnost je ta da će se ova situacija zadržati neko vreme“, objasnili su iz britanske asocijacije, preneo je B92.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala