- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bahrein pozvao Moskvu da podrži održavanje mirovne konferencije o palestinsko-izraelskom sukobu

© Sputnik / Sergey Guneev / Uđi u bazu fotografijaKralj Bahreina Hamad Ben Isa el Halifa i predsednik Rusije Vladimir Putin
Kralj Bahreina Hamad Ben Isa el Halifa i predsednik Rusije Vladimir Putin  - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2024
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimira Putina sastao se u Kremlju sa kraljem Bahreina Hamadom bin Ise el Halifom.
Ruski lider je na početku sastanka podsetio da će dve zemlje 2025. godine proslaviti 35. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa.
„Tokom ovih godina mnogo je urađeno na izgradnji odnosa između naših država. Imamo dobre kontakte preko ministarstava spoljnih poslova, a po mnogim međunarodnim pitanjima naši stavovi su bliski“, rekao je Putin na početku sastanka.
On je dodao da su trgovinske veze za sada simbolične, ali da je trend povoljan.
Kralj Bahreina takođe je apelovao na Moskvu da podrži ideju održavanja mirovne konferencije za rešavanje palestinsko-izraelskog sukoba pod okriljem UN. On je istakao da je Rusija bila prva zemlja od koje je Bahrein zatražio podršku mirovnoj konferenciji o Bliskom istoku.
„Postoji potpuna saglasnost među arapskim zemljama o potrebi održavanja mirovne konferencije za rešavanje bliskoistočnog problema, a Rusija je prva zemlja koju smo pozvali da podrži njeno održavanje, pošto je Rusija najuticajnija zemlja na međunarodnoj sceni i može da pomogne u organizaciji ovakvog događaja“, rekao je kralj.
Lider Bahreina dodao je da je pobeda ruskog predsednika na izborima pozitivno uticala na situaciju u arapskim zemljama.
On je primetio „neviđeni rast ruske ekonomije“, kao i poboljšanje bezbednosne i socijalne situacije. Prema njegovim rečima, takve promene imaju pozitivan uticaj, uključujući i na arapski region.
Kako je ranije saopštio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, pregovori dvojice lidera prvo će biti održani u uskom formatu, a zatim će se nastaviti u formatu zvaničnog doručka uz učešće delegacija.
Pogledajte i:
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala