- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Američki kongresmen pozvao na ukidanje zabrane Kijevu da gađa objekte u Rusiji /video/

© Foto : printscreen youtubeKongresmen Majkl Makol pokazuje kartu mogućih udara na teritoriji Rusije
Kongresmen Majkl Makol pokazuje kartu mogućih udara na teritoriji Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2024
Pratite nas
Predsednik odobra za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa Majkl Mekol pokazao je mapu ruske teritorije sa zonom koju bi mogle da pokriju rakete „atakams“.
On je pozvao američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da SAD ukinu zabranu Kijevu da američkim oružjem izvodi napade na teritoriju Rusije, kako bi Kijev mogao „da se bori bez vezanih ruku“.
„Mapa napada“ na Rusiju, demonstrirana u američkom Kongresu, govori o agresivnosti Vašingtona prema Moskvi i dokazuje potrebu za stvaranjem takozvane sanitarne zone 300 kilometara u dubinu teritorije Ukrajine, izjavio je vojni analitičar i glavni urednik časopisa „Nacionalna odbrana“ Igor Korotčenko.
„Nikakvi izmišljeni ili stvarni argumenti neće ograničiti SAD u njihovoj želji da nanesu maksimalnu štetu Rusiji rukama Ukrajine. U svojim praktičnim dejstvima u vezi sa vođenjem specijalne vojne operacije, treba da se uzme u obzir da će svi sistemi velikog dometa koji se isporuče Kijevu, koristiti za napade na Rusiju. Ovo još jednom aktuelizuje tezu koju je izneo naš predsednik o potrebi da se stvori sanitarna zona duboko u teritoriji Ukrajine u dometu sistema naoružanja kojima raspolažu Oružane snage Ukrajine, odnosno 300 kilometara od postojećih granica dve zemlje“, objasnio je Korotčenko.
On je naglasio da prikaz „mape udara“ govori o agresivnosti američke vladajuće elite, koja poziva na punu upotrebu sistema dugog dometa koji se isporučuju Ukrajini i ukidanje svih ograničenja za raketne udare na objekte saobraćajne, kritične i vojne infrastrukture Rusije.
Sa svoje strane, senatorka sa Krima Olga Kovitidi, smatra da činjenica da je američki kongresmen pokazao mapu Rusije, uzimajući u obzir nove regione, dokazuje da SAD zaista shvataju da Krim, LNR, DNR, Zaporoška i Hersonska oblast pripadaju Rusiji.
„Skrećem pažnju da je prikazana mapa Rusije, koja pokazuje zone koje mogu da pokriju rakete ‘atakams’ koje isporučuju SAD, uključuje sve konstitutivne entitete Ruske Federacije uključene u Rusiju od 2014. godine. Ovo jasno potvrđuje da su Sjedinjene Američke Države zaista svesne da Krim, DNR, LNR, Zaporoška i Hersonska oblast pripadaju Ruskoj Federaciji“, ocenila je Kovitidi.
Ona je istakla da pozivi američkom rukovodstvu da ukine zabranu Kijevu da izvodi napade na rusku teritoriju „predstavljaju ozbiljnu opasnost po bezbednost SAD“.
Putin je 17. maja objasnio ofanzivu ruske vojske na harkovskom pravcu kontinuiranim granatiranjem stambenih naselja u pograničnim oblastima, uključujući Belgorod, od strane ukrajinskih oružanih snaga.
„Bićemo prinuđeni da formiramo zonu bezbednosti, sanitarnu zonu. To i radimo“, naglasio je tada ruski lider.
Ranije je grupa američkih kongresmena, na čelu sa predsedavajućim Komiteta za obaveštajne poslove Predstavničkog doma Majkom Tarnerom, apelovala je na ministra odbrane Lojda Ostina da dozvoli Ukrajini da upotrebi američko oružje za napad na rusku teritoriju. Zvanično, stav Pentagona po ovom pitanju ostaje nepromenjen – on se protivi upotrebi prebačenog oružja za napade na rusku teritoriju.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala