- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Zdravija ishrana na malo drugačiji način: Počela prodaja kašike koja menja ukus hrane /foto/

© Foto : Pexels/Photo by Kim van Vuuren https://www.pexels.com/photo/spices-on-white-spoon-1590141/kašika, ilustracija
kašika, ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2024
Pratite nas
Japanski proizvođač pića „Kirin Holdings“ lansira elektrificiranu kašiku za koju naučnici tvrde da promoviše zdraviju ishranu poboljšavajući slane ukuse bez dodavanja soli.
Lansiranje proizvoda u ponedeljak prva je komercijalizacija tehnologije koja je osvojila prošlogodišnju Ig Nobela, nagrade za neuobičajenu nauku.
„Kirin“ će na internetu prodati samo 200 električnih kašika po ceni od oko 117 evra i ograničenu količinu u jednoj japanskoj prodavnici u junu, ali se nada da će prodati milion primeraka širom sveta za pet godina. Prodaja u inostranstvu počeće sledeće godine.
Kašika, izrađena od plastike i metala, razvijena je u saradnji sa profesorom Univerziteta Meiji HomeijemMijašitom, koji je prethodno pokazao kako električni štapići za jelo pojačavaju ukuse, u ovom slučaju slanost.
„Kirin“, kompanija koja pokušava da iz prodaje pića uđe i u oblast zdravstva, tvrdi da je ova tehnologija posebno važna za Japan jer odrasla osoba u toj zemlji u proseku dnevno konzumira 10 grama soli, što je duplo više od preporuke Svetske zdravstvene organizacije.
Prekomerna konzumacija soli povezana je sa visokim krvnim pritiskom, moždanim udarom i drugim bolestima.
„Japan ima kuhinju koja favorizuje slane ukuse“, izjavila je Ai Sato, istraživač „Kirina“. Japanci u celini moraju da smanje unos soli, ali napuštanje starih navika u ishrani može biti teško. To nas je dovelo do razvoja ove električne kašike“, napomenula je ona, preneo je „Poslovni dnevnik“.
Kašika je teška oko 60 grama i radi na punjivu litijumsku bateriju.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala