https://lat.sputnikportal.rs/20240522/zdravija-ishrana-na-malo-drugaciji-nacin-pocela-prodaja-kasike-koja-menja-ukus-hrane-foto-1172426347.html
Zdravija ishrana na malo drugačiji način: Počela prodaja kašike koja menja ukus hrane /foto/
Zdravija ishrana na malo drugačiji način: Počela prodaja kašike koja menja ukus hrane /foto/
Sputnik Srbija
Japanski proizvođač pića „Kirin Holdings“ lansira elektrificiranu kašiku za koju naučnici tvrde da promoviše zdraviju ishranu poboljšavajući slane ukuse bez... 22.05.2024, Sputnik Srbija
2024-05-22T22:05+0200
2024-05-22T22:05+0200
2024-05-22T22:05+0200
ekonomija
ekonomija
svet – ekonomija
turizam i trgovina
japan
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e8/05/14/1172426509_0:161:3071:1888_1920x0_80_0_0_84c3027fc43eabfe98c5df582b8d72c3.jpg
Lansiranje proizvoda u ponedeljak prva je komercijalizacija tehnologije koja je osvojila prošlogodišnju Ig Nobela, nagrade za neuobičajenu nauku.„Kirin“ će na internetu prodati samo 200 električnih kašika po ceni od oko 117 evra i ograničenu količinu u jednoj japanskoj prodavnici u junu, ali se nada da će prodati milion primeraka širom sveta za pet godina. Prodaja u inostranstvu počeće sledeće godine.Kašika, izrađena od plastike i metala, razvijena je u saradnji sa profesorom Univerziteta Meiji HomeijemMijašitom, koji je prethodno pokazao kako električni štapići za jelo pojačavaju ukuse, u ovom slučaju slanost.„Kirin“, kompanija koja pokušava da iz prodaje pića uđe i u oblast zdravstva, tvrdi da je ova tehnologija posebno važna za Japan jer odrasla osoba u toj zemlji u proseku dnevno konzumira 10 grama soli, što je duplo više od preporuke Svetske zdravstvene organizacije.Prekomerna konzumacija soli povezana je sa visokim krvnim pritiskom, moždanim udarom i drugim bolestima.„Japan ima kuhinju koja favorizuje slane ukuse“, izjavila je Ai Sato, istraživač „Kirina“. Japanci u celini moraju da smanje unos soli, ali napuštanje starih navika u ishrani može biti teško. To nas je dovelo do razvoja ove električne kašike“, napomenula je ona, preneo je „Poslovni dnevnik“.Kašika je teška oko 60 grama i radi na punjivu litijumsku bateriju.Pogledajte i:
japan
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2024
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e8/05/14/1172426509_170:0:2901:2048_1920x0_80_0_0_e3ead561b3bb50f28f1fc3dcd7d75c89.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
ekonomija, svet – ekonomija, turizam i trgovina, japan
ekonomija, svet – ekonomija, turizam i trgovina, japan
Zdravija ishrana na malo drugačiji način: Počela prodaja kašike koja menja ukus hrane /foto/
Japanski proizvođač pića „Kirin Holdings“ lansira elektrificiranu kašiku za koju naučnici tvrde da promoviše zdraviju ishranu poboljšavajući slane ukuse bez dodavanja soli.
Lansiranje proizvoda u ponedeljak prva je komercijalizacija tehnologije koja je osvojila prošlogodišnju Ig Nobela, nagrade za neuobičajenu nauku.
„Kirin“ će na internetu prodati samo 200 električnih kašika po ceni od oko 117 evra i ograničenu količinu u jednoj japanskoj prodavnici u junu, ali se nada da će prodati milion primeraka širom sveta za pet godina. Prodaja u inostranstvu počeće sledeće godine.
Kašika, izrađena od plastike i metala, razvijena je u saradnji sa profesorom Univerziteta Meiji HomeijemMijašitom, koji je prethodno pokazao kako električni štapići za jelo pojačavaju ukuse, u ovom slučaju slanost.
„Kirin“, kompanija koja pokušava da iz prodaje pića uđe i u oblast zdravstva, tvrdi da je ova tehnologija posebno važna za Japan jer odrasla osoba u toj zemlji u proseku dnevno konzumira 10 grama soli, što je duplo više od preporuke Svetske zdravstvene organizacije.
Prekomerna konzumacija soli povezana je sa visokim krvnim pritiskom, moždanim udarom i drugim bolestima.
„Japan ima kuhinju koja favorizuje slane ukuse“, izjavila je Ai Sato, istraživač „Kirina“. Japanci u celini moraju da smanje unos soli, ali napuštanje starih navika u ishrani može biti teško. To nas je dovelo do razvoja ove električne kašike“, napomenula je ona,
preneo je „Poslovni dnevnik“.
Kašika je teška oko 60 grama i radi na punjivu litijumsku bateriju.