- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Mi nismo genocidan narod“: Protest u Podgorici zbog rezolucije u Srebrenici /video, foto/

© Foto : Sputnjiku ustupio Boban RadevićProtest u Podgorici
Protest u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2024
Pratite nas
Ispred zgrade Vlade Crne Gore u Podgorici večeras je održan protest zbog najave izvršne vlasti da će u Generalnoj skupštini UN podržati Rezoluciju o Srebrenici i sa njega poručeno da srpski narod nije genocidan i da nikome nije učinio ništa nažao.
Okupljeni građani nosili su srpske zastave, kao i zastavu Kraljevine Crne Gore i skandirali „izdaja, izdaja“,„dole Vlada“, „ostavke, ostavke“, „Rusija, Rusija“.
Prva se okupljenima obratila Lidija Maraš.
„Okupili smo se povodom sramne rezolucije koja želi da nas označi genocidnim. Budimo dostojni potomci da bi bili dostojni preci“, kazala je ona.
Predsednik Miholjskog zbora Zdravko Nišavić je kazao da će se, ako Crna Gora bude glasala za rezoluciju, sutra okupiti u još većem broju.
„Mi nismo genocidan narod, niti narod koji je nekom učinio nažao“, istakao je Nišavić.
On je, između ostalog, naveo da ova rezolucija provocira nove sukobe i nezadovoljstva na Balkanu.
Rekao je da su se okupili da bi pomogli onima koje su doveli na vlast.
Nišavić je takođe kazao da je postojanje genocida potvrdio sud koji je uništio dokaze o trgovini organa srpskih civila.
„Cilj rezolucije je da se za ratna razaranja okrivi samo jedan narod“, napomenuo je on i dodao da će, ukoliko se ona usvoji, tražiti i da se usvoji rezolucija o genocidima nad srpskim narodom u Hrvatskoj, BiH, Kosovu i Metohiji.
Sara Raičević je izvela pesmu „Vila sa Košara“ i izrecitovala „Krvavu bajku“ Desanke Maksimović, preneli su podgorički mediji.
Novica Đurović iz Tivta je premijeru Milojku Spajiću poručio da je došao niotkuda na talasu borbe protiv Mila Đukanovića, a da je sada ušao u njegove čizme.
„Đukanoviću je za Crnu Goru bilo dobro ono što je za njega dobro“, kazao je on i dodao da je sa Spajićem ista situacija.
Istakao je da su kreatori ovoga zapadne zemlje, a da je Spajića srpski narod doveo na vlast.
„Izneveri njih, kao što si i nas. Mi smo navikli da danas pričaš jedno, a sutra drugo. Navikni i njih“, rekao je Đurović i poručio Spajiću da rezolucija može proći i bez glasa Crne Gore, ali da ako Crna Gora glasa za nju očekuje narod na svakom koraku države.
Milutin Mirjačić, direktor škole „Bajo Pivljanin“ u Nikšiću je rekao da je došao da se obrati predsednicima Vlade i Republike jer državu ne priznaje.
„Nadam se da će referendum biti opet i pokazati da nas je više“, kazao je Mirjačić.
On je istakao da su im mnogi Srbi dali glasove da ne bi došlo do krvoprolića u Crnoj Gori.
„Ja ne prihvatam ni individualnu krivicu. Niko nije odgovarao za ubistva Srba“, rekao je on i dodao da vlast u Crnoj Gori ne sluša glas crkve, mitropolita, naroda.
Mirjačić je podsetio na litije koje je predvodio mitropolit Amfilohije i istakao da samo treba da slede njegov put.
„Nije rešenje rušenje, nisu rešenje blokade, ali možda ćemo biti primorani na to“, istakao je Mirjačić i kazao da poziva sve one koji su učestvovali na litijama da im se pridruže.
Istakao je da je on naklonjen Rusiji i istoku.
„Jakov Milatović je došao iz inostranstva i rekao da je došao da pomogne srpskom narodu. Vidim kako mu pomaže. Svako ko radi za strane službe, treba da odgovara pred svojim narodom“, istakao je Mirjačić.
Na spominjanje predsednika Crne Gore Jakova Milatovića, okupljeni su skandirali „Izdaja, izdaja“.
Petar Vuković izrecitovao je pesmu „Srpski narod nije genocidan“.
„Neka živi Republika Srpska, neka živi vaskoliki, mnogo stradali rod srpski“, kazao je Vuković.
Organizatori su pozvali okupljene da se sutra okupe na istom mestu u 16 časova gde će se čekati izglasavanje rezolucije.
Skupu su prisustvovali i potpredsednik Opštine Berane Mladen Premović, poslanik Ujedinjene Crne Gore (UCG) Vladimir Dobričanin, predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić, predsednik Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković, nosilac liste „Budva naš grad“ na lokalnim izborima u Budvi Nikola Jovanović.
Veliki broj policajaca sa opremom za razbijanje protesta nalazio se u dvorištu između zgrade Vlade Crne Gore i zgrade Ministarstva vanjskih poslova. Barikade ispred zgrada najviših državnih organa obezbeđivala je uniformisana policija.
Poziv na protest je upućen juče, a organizatori su više srpskih kulturnih centara i nevladinih organizacija: „Patrijarh Varnava“, „Sveti Sava“, Srpsko društvo Sveti Sava iz Bijelog Polja, Udruženje poštovalaca učesnika oslobodilačkih ratova 1912-1918, NVO „Herceg – Pljevlja“, NVO „Srpska nit“, NVO „Božuri“, NVO „Stupovi“, NVO „Miholjski zbor“, NVO „Serdar“ i Noćni vukovi.
U pozivu na protest organizatori su poručili da „podnošenjem predloga rezolucije o genocidu u Srebrenici, ova Vlada na čijem je čelu Milojko Spajić na najgrublji način je pokazala da ne uvažava upravo žrtve srpskog naroda i da poništava sve vrednosti naše trodecenijske borbe“.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala